Pošast, ki žre denar, je priplavala v muzej

V pivški Hiši kulture lahko še danes in jutri ujamete razstavo Schalar See 1413. Klemen Zupan predstavlja muzej za arheologijo jezerske favne Musée de Schalar, posvečen skrivnostni pošasti.

Klemen Zupanc predstavlja skrivnostno pošast in nenavaden muzej. Foto: Hiša kulture Pivka
Klemen Zupanc predstavlja skrivnostno pošast in nenavaden muzej. Foto: Hiša kulture Pivka

PIVKA > Klemen Zupanc (1989), akademski slikar iz Ljubljane, navdih pogosto najde v banalnostih vsakdana ter ustaljenih načinih bivanja in delovanja v sodobni družbi. V Pivki predstavlja stalno zbirko muzeja Musée de Schalar iz Šaleške doline, ki se osredotoča na Škalarja, jezersko pošast, katere obstoj je dolga leta veljal za ljudsko legendo.

V vabilu k obisku razstave beremo, da so pred stoletjem pod jezersko gladino začeli opažati obrise nečesa, kar je spominjalo na veliko žival. Pljunili so v roke in na noge postavili raziskovalno ustanovo. Ugledni strokovnjaki so sistematično beležili, analizirali in hranili najrazličnejše gradivo. Sčasoma se je muzej vse manj ukvarjal z dokazovanjem obstoja pošasti in vse bolj z njeno fiziognomijo in prehranjevalnimi navadami. Ugotovili so, da je Škalar v biološkem smislu svetovni unikum osteokambiarnega organizma ... Dopustili so tudi možnost, da je v podzemlju zaužil veliko premoga, povzročil vdrtje površine in nastanek jezer.

Muzej je padel v nemilost pri socialističnih oblasteh, znova so ga smeli odpreti šele po osamosvojitvi. Nakar so ugotovili tudi, da se Škalar prehranjuje s celulozo, ki jo najlaže najde v papirnatih bankovcih. Tudi ta ugotovitev je naletela na močen politični odmev. S Škalarjem je očitno povezana tudi ogromna finančna luknja pri izgradnji šestega bloka TEŠ ...  


Najbolj brano