Nenehno piskanje telefona obremenjuje možgane

Pravzaprav sploh ni potrebno, da telefon zapiska, da bi nas zmotil. Obstajajo dokaj trdni dokazi, da že prisotnost telefona, tudi če je nastavljen na tihi način delovanja, zadostuje, da odvrača našo pozornost.

Najprej sporočilo restavracije, ki dostavlja pice. Ding. Potem nekaj obvestil o dogajanju na družbenih omrežjih. Ding. In spet nekaj sporočil člana vaše skupine v aplikaciji WhatsApp, ki naslednji vikend pripravlja družinski piknik. Ding, ding, ding. Prav nič čudnega ni, da se ob vseh teh obvestilih na pametnih telefonih ne moremo popolnoma osredotočiti na tisto, kar pravkar počnemo. Pravzaprav sploh ni potrebno, da telefon zapiska, da bi nas zmotil. Obstajajo dokaj trdni dokazi, da že prisotnost telefona, tudi če je nastavljen na tihi način delovanja, zadostuje, da odvrača našo pozornost. Kaj se torej dogaja, se sprašuje psihologinja Sharon Horwood (Univerza Deakin) v prispevku za The Conversation. In kaj lahko storimo, da bomo ostali osredotočeni, ne da bi zamudili druge pomembne reči.

V povprečju ljudje pogledamo na svoj telefon 85-krat na dan.

Pa je to res tako pomembno? Če pogledamo nekoliko širše, se izkaže, da se lahko teh dingov vsak dan nabere res veliko. V povprečju ljudje pogledamo na svoj telefon 85-krat na dan oziroma približno vsakih 15 minut. Z drugimi besedami, vsakih 15 minut se lahko zgodi, da svojo pozornost s tega, kar pravkar počnemo, preusmerimo drugam. Težava je v tem, da potem spet traja nekaj minut, da se lahko znova osredotočimo. Če gledamo televizijo, take motnje (in preusmerjanje pozornosti) niso velika reč. Toda če vozimo, delamo, se poskušamo učiti ali preživljamo čas s svojimi bližnjimi, lahko imajo precej neprijetne posledice.

Piskanje, brnenje in vibriranje telefona so "eksogene motnje", kar pomeni, da prihajajo od zunaj, iz naše okolice. Zaradi njih postopoma razvijemo pogojni odziv - vsakič, ko slišimo svoj telefon piskati, se vznemirimo. Ta prijeten občutek preplavlja tudi ljudi, ki igrajo igre na srečo, in lahko razvijejo pogojni odziv ob pogledu na avtomat za poker ali ob njegovih zvokih. In če imamo telefon nastavljen na tiho? Ali lahko tako rešimo težavo s piskanjem? Sploh ne.

Druga vrsta motenj so notranje (ali endogene) motnje. Spomnite se, kako vam je vsakič, ko ste bili zaposleni z neko nalogo, pozornost nenehno uhajala k telefonu. Morda ste se celo trudili premagati željo, da bi ga vzeli v roke in preverili, kaj se dogaja na internetu, vendar ste na koncu to vseeno storili. Zaradi takih situacij lahko razvijemo močan pogojni odziv, da pričakujemo nagrado vsakič, ko pogledamo na svoj telefon. Na koncu nam sploh ni treba več čakati na pisk, da se odzovemo na tak način. Ti dražljaji so zelo močni. Že ob prebiranju tega članka o nenehnem preverjanju telefona utegnete začutiti željo po tem, da bi ... preverili svoj telefon.

Kaj te motnje pomenijo za naše kognitivne sposobnosti in dobro počutje?

Vedno več je dokazov, da so potisna obvestila povezana z manjšo produktivnostjo, slabšo koncentracijo ter nepozornostjo v šoli in na delovnem mestu. Toda ali obstajajo tudi dokazi, da morajo naši možgani še bolj trdo delati, da lahko obvladujejo tako pogoste preklope pozornosti? Neka študija, v okviru katere so znanstveniki proučevali možgansko valovanje pri ljudeh, je pokazala, da so tisti, ki so se označili za intenzivne uporabnike pametnih telefonov, bolj dovzetni za potisna obvestila kot tisti, ki so se označili za zmerne uporabnike.

Po prejemu potisnega obvestila so se intenzivni uporabniki mobilnega telefona veliko težje spet osredotočili na delo kot zmerni uporabniki. Čeprav so potisna obvestila zmotila koncentracijo uporabnikov v obeh skupinah, je pri intenzivnih uporabnikih pametnih telefonov trajalo precej dlje, da so se lahko znova osredotočili. Zaradi pogostega piskanja telefona smo lahko tudi pod stresom, saj čutimo potrebo po tem, da se odzovemo. Pogosto piskanje telefona je povezano tudi z vedno večjim strahom pred zamujenim. Če nam pade koncentracija, ker se odzovemo na neko obvestilo, se lahko zaradi morebitnega zavlačevanja nadaljevanja dela počutimo krive ali frustrirane. Obstajajo dokazi, da ljudje slabše ocenijo svoje počutje, če dalj časa uporabljajo svoj telefon na neproduktivne načine,

Kako se lahko tega početja odvadite? Vemo, da nastavitev telefona na tiho ni čarobna rešitev za to težavo, zlasti če ste že med tistimi, ki pogosto preverjajo svoj telefon. Kdor bi se tega res rad odvadil, mora spremeniti svoje vedenje, kar ni lahko. Lahko se zgodi, da boste trajne spremembe opazili šele po več neuspešnih poskusih. Če ste kdaj poskusili opustiti kajenje, shujšati ali začeti telovaditi, potem veste, o čem govorimo.

Začnete lahko tako, da izklopite vsa nepomembna obvestila. Če bi radi dosegli, da boste manj pogosto preverjali svoj telefon, potem lahko poskusite tako, da telefon vedno polnite ponoči, in to ne v spalnici, ampak v drugem prostoru; zaradi piskanja telefona morda ne boste mogli zaspati, hkrati pa vas lahko ponoči večkrat prebudi.

Premagajte potrebo po tem, da bi preverili svoj telefon, tako da v istem trenutku premislite, ali boste imeli od tega kakšno korist. Ko se boste denimo obrnili, da bi vzeli v roke telefon, se ustavite in se vprašajte, ali to dejanje služi kakšnemu drugemu namenu, razen odvračanju pozornosti.

Poskusite ostati osredotočeni na svojo nalogo oziroma čas osredotočenosti na nalogo razdelite na več delov, ki naj trajajo na primer 25 minut, in se med njimi nagradite s kratkimi odmori (med katerimi lahko denimo preverite svoj telefon). Nato postopoma podaljšujte čas med odmori. Ponovno učenje usmerjanja pozornosti na katerokoli nalogo lahko traja nekaj časa, zlasti če ste med tistimi, ki pogosto preverjajo svoj telefon.


Najbolj brano