Čarobni adventni čas

Po dveh zatišnih letih, ko smo se srečevali z maskami na obrazu ali pa nas sploh ni bilo naokrog, ker nismo smeli in ni bilo kam iti, smo končno spet dočakali čarobni decembrski čas. Lučke, vonj po cimetu, tu in tam čaj ali kuhano vino ... Prvi dobri mož je že bil med nami, prihajata še dva.

Morda smo že nekoliko pozabili, kako je z decembrskimi praznovanji, a se na sladke stvari ni težko privaditi. Tako kot povsod so tudi v istrskih mestih že pred časom prižgali praznično razsvetljavo, spremljevalko decembrskih prireditev in srečanj. Ta letos v veliki meri kroji vreme, saj se obeta že drugi deževni vikend zapored. No, v notranjosti je pred dnevi padel tudi sneg in poskrbel za pravo zimsko vzdušje.

Tako imenovana božična glasba, stojnice, drsališča in še kaj so tradicionalni spremljevalci decembrskega dogajanja. Pa koncerti in raznorazne prireditve, ki iztrgajo ljudi vsakodnevnim skrbem. Otroke končno spet lahko obiščejo dobri možje. Miklavž je že prišel, naslednji bo na vrsti božiček, za nekatere tudi mož s sivo kučmo in belo brado, dedek mraz. Najlepša darila so namenjena seveda najbolj pridnim.

V Izoli se park Pietro Coppo v prazničnem času spremeni v Ledeni otok, koprska Fantazima ima poslej tudi novo prizorišče, pokrito tržnico, kamor so že preselili nekatere prireditve s Titovega trga, v Portorožu je zaživelo nekdanje skladišče soli Grando, 26. decembra pa bo nadvse živahno v Kempinskem in parku pred njim, ko bo tam Festival penin.

Poseben decembrski čar ima veličastni Trst, ki je iz leta v leto bolj živahno mesto in cilj za turiste od blizu in daleč. Tudi do čarobne Ljubljane s Primorske ni daleč in niti v Celovec, kjer je adventni čas še posebej živahen.


Najbolj brano