Drznost po ankaransko

Občina Ankaran, ki so jo do samostojnosti pripeljali prvoborci, torej župan Gregor Strmčnik in njegova programska skupina Radi imamo Ankaran, je že nastala na temelju drznosti. Mnogi so se ji smejali in rogali že takrat, ko je obstajala samo kot Krajevna skupnost Ankaran. Zaradi nesmotrnih gradbenih načrtov, ki so želeli ob obali nanizati čim več apartmajskih vil z bazeni, se je zbrala skupina somišljenikov, ki se je uprla diktatu kapitala in začela govoriti o osamosvojitvi izpod koprske občine. Drzno in predrzno so se slišale njihove zahteve. Večina se jim je krohotala v brk, a kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje. Občina Ankaran, čeprav majhna, je uspela še pravočasno ustaviti gradbene apetite, čas pa namenila razmišljanjem, kakšen naj bi bil prostorski razvoj najbolj zelene istrske občine. Odločila se je, naj bo takšen, da bodo še kaj zelenega in nepozidanega pustili otrokom.

Sprejela je občinski prostorski načrt, s katerim je izbrisala stare zazidalne akte, ter najbolj izpostavljeno območje, tisto ob morju seveda, namenila zelenim površinam in javnemu interesu. Območje Adrie je ostalo izjema. Tam so gradnje dovoljene, kar želi Adria izkoristiti in zgraditi, na primer, še en hotel ter podzemno garažno hišo. A območje Adrie bi rada za razvoj dejavnosti, ki so v korist vsem krajankam in krajanom, izkoristila tudi občina. Zlahka si je predstavljati, kako urban, pa vendar povezan z naravo zna v prihodnosti postati center Ankarana. Slika, ki jo riše občinska oblast, je idealna, provokativna, drzna, vendar so tudi Ankarančani takšni. Vsaj tisti, ki vodijo to občino.

Slika, ki jo riše občinska oblast, je idealna, provokativna, drzna, vendar so tudi Ankarančani takšni. Vsaj tisti, ki vodijo to občino.

Provokativna in drzna je, ko Luko Koper opozarja, da njeni ukrepi zoper onesnaženje okolja niso dovolj. Ko Zdravilišču RKS Debeli rtič ne dovoli gradnje še enega hotela v Krajinskem parku Debeli rtič. Ko Centru za šolske in obšolske dejavnosti ne dovoli gradenj nad plažo Študent. Saj je tudi tam krajinski park. Ko Ortopedsko bolnišnico Valdoltra nagovarja, naj ob bolnišnici, na ozemlju, ki ga že ima v lasti, že enkrat uredi podzemno garažo. In le kaj je bolj drznega kot ideja, da bi se del turističnega naselja Adria preselil na Debeli rtič in osrednji prostor prepustil občini in krajanom. Adria je sedaj v rokah bolj mirnega vodstva, spomnimo pa se, da je v preteklosti s svojimi potezami nemalokrat vznemirila krajane. Ko jim je na občinskih potkah prepovedala sprehajanje psov. Ko je zaprla otroško in košarkarsko igrišče. Ankarančani jo že od nekdaj dojemajo kot svoj javni prostor, park, odprto dnevno sobo. Drznost po ankaransko ima tudi tokrat svoj višji namen.


Preberite še


Najbolj brano