V Ulici 15. maja ne bo džamije, ampak poslovno-gostinski objekt

Islamska skupnost v Sloveniji je dobila gradbeno dovoljenje za načrte v Ulici 15. maja v Kopru. V uradu muftija Nevzeta Porića informacij o tem za zdaj ne razkrivajo, so pa zgovornejši v koprski občini, kjer potrjujejo, da gre za gradnjo poslovne stavbe, ki bi na manjšem delu združevala še gostinski objekt in hotelsko namestitev.

V stavbi v Ulici 15. maja je do leta 2015 domovala koprska 
policijska uprava, nato pa jo je na občinski dražbi nepremičnin 
kupila Islamska skupnost v Sloveniji. Foto: Nataša Hlaj
V stavbi v Ulici 15. maja je do leta 2015 domovala koprska policijska uprava, nato pa jo je na občinski dražbi nepremičnin kupila Islamska skupnost v Sloveniji. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > “V Kopru ni predvidena gradnja džamije,” zagotavljajo v koprski občini. Da to drži, je razbrati tudi iz objave, ki jo je na svojem facebooku delil koprski imam Samir Jusić. Omenja namreč ureditev mesdžida, ki je med drugim islamska molilnica brez minareta.

“Želimo zgraditi poslovno-gostinski objekt, ki bo popolnoma umeščen v prostor in ga bomo uporabljali tudi za izobraževalne namene svojih istrskih članov,” je novembra lani za naš časopis pojasnil mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić. Zdaj so se sicer v njegovem uradu zavili v molk in dodatnih informacij ne dajejo. Napovedujejo, da bodo o tem spregovorili v prihodnjih tednih.

Kako kaže z gradnjo pravoslavne cerkve v Kopru?

Rešitev za prostorsko umestitev pravoslavne cerkve v Kopru je, kot kaže, ostala v zraku. V koprski občini pojasnjujejo, da so predstavnikom Pravoslavne cerkve iz Beograda že pred časom pojasnili, zakaj umestitev verskega objekta na prvotno načrtovano zemljišče ob novi glavni avtobusni postaji prostorsko in prometno-tehnično ni primerna. Nadomestno lokacijo so jim ponudili na bližnji parceli nasproti pošte. “Na sestanku je kazalo, da je zanje taka rešitev sprejemljiva, vendar še vedno čakamo na njihovo odločitev,” dodajajo v občini.

Zdajšnji dotrajan objekt bodo porušili

Za 4105 kvadratnih metrov veliko stavbo nekdanje policijske uprave so v Islamski skupnosti v Sloveniji na dražbi pred štirimi leti odšteli 647.700 evrov, kolikor je znašala izklicna cena. V občini so očitke, da nepremičnina ni uporabna, takrat zavračali in trdili, da je stavba takoj vseljiva in primerna za obratovanje. Zdaj se je izkazalo, da ni tako.

“Zdajšnji dotrajan objekt bo investitor porušil in ga nadomestil z novim, sodobnim poslovnim objektom,” namreč navajajo v občini. Stavba, kjer je do leta 2015 delovala koprska policijska uprava, je v precej slabem stanju, zato tudi potreba po rušenju. To so potrdile tudi lanske raziskave terena. Strokovnjaki so ugotovili, da nobena druga rešitev ne pride v poštev, ker s sanacijo težav ni mogoče odpraviti.

647.700

evrov je Islamska skupnost v Sloveniji plačala za objekt v Ulici 15. maja

Viseča stavba povzročala težave

Spomnimo, da je v stavbi nekdaj domoval Stavbenik, nato pa od leta 2007 policijska uprava. Morda gre razlog za težave s statiko iskati tudi v tem da je bila zgradba zgrajena na močvirnatih tleh, saj je pred 200 leti tam bilo morje. Policisti so se leta 2015 izselili, ker so tarnali, da ne morejo delati v objektu, ki visi za več kot 20 centimetrov.

Sprva so se jim s pisalnih miz začeli kotaliti svinčniki, nato pa so zaposleni tožili zaradi bolečin v hrbtu in drugih težav, ker so delovnike preživljali v nagnjenih pisarnah. Nekateri so celo tožili ministrstvo in tako dosegli, da so tla v pisarnah izravnali; vanje so nasuli 40 ton peska. Niti to ni pomagalo.


Najbolj brano