Turel drži vse niti v rokah

Samo Turel bo čez dva tedna tudi uradno postal novi novogoriški župan. V mestnem svetu bo vladal z izjemno udobno koalicijo 23 svetnikov. O tem, kdo nov prihaja in kdo vse se bo moral posloviti, še noče govoriti. Podžupani naj bi postali Aleš Markočič (Svoboda), Marko Tribušon (Lista za razvoj) in Anton Harej (NSi).

V nedeljo zvečer je bil čas za slavje, zdaj se začenja prevzem 
oblasti. Samo Turel (desno) je nova razmerja z bodočimi koalicijskimi partnerji že nastavil. Foto: Leo Caharija
V nedeljo zvečer je bil čas za slavje, zdaj se začenja prevzem oblasti. Samo Turel (desno) je nova razmerja z bodočimi koalicijskimi partnerji že nastavil. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Po nedeljskem proslavljanju, ki se je marsikje zavleklo pozno v noč, je za tiste župane, ki so obranili mandat, včeraj spet običajen delovni dan. Za nove pa na nek način tudi. Funkcije bodo sicer uradno prevzeli na konstitutivnih sejah, predvidoma v prihodnjih dveh tednih oziroma do konca decembra, že pred tem pa se s sodelavci, svetovalci in političnimi partnerji dogovarjajo o bodočem delu, kadrovskih zadevah in podobnem.

“Ustavna” večina za udobno vladanje

Glede tega ima novi novogoriški župan Samo Turel relativno lahko delo. Že v prvem krogu si je nabral veliko prednost pred Klemnom Miklavičem, v drugem je dobil celo 6 glasov manj, a je, predvsem, ker se je volitev udeležila le tretjina upravičencev, še vedno zelo gladko zmagal. Pričakovano. Kakor je pričakovano, da bo vladal s koalicijo s skoraj “ustavno” večino, ki jo je zakoličil že pred drugim krogom. Gibanje Svoboda s 14 svetniki ima z Listo za razvoj, listo MDruzi, NSi, Levico, SD in ZZP 23 od 32 mestnih svetnikov. Pogovori o podpori so potekali tudi v znamenju kadrovskega razreza po posameznih komisijah in odborih mestnega sveta. Turel je napovedal, da bo k sodelovanju povabil prav vse stranke, tudi odhajajoči Klemen Miklavič je zatrdil, da bo svetnikom in gibanju Goriška.si priporočil, naj se poveže s Svobodo za dosego preboja Nove Gorice. Zanosno, a vendarle je težko verjeti, da se bosta Goriška.si in SDS pridružila vladajočim in bosta v mestni občini zavladala bratstvo in sloga.

Z mest podžupanov se poslavljajo Damjana Pavlica (SDS), Simon Rosič (Goriška.si) in Sašo Kogovšek (SD), prihajajo Aleš Markočič (Svoboda), Marko Tribušon (Lista za razvoj) in Anton Harej (NSi).

Goriška.si je v najpomembnejši, kadrovski komisiji mestnega sveta pred štirimi leti zasedla dve od petih mest, s članoma SD in SDS pa je imela koalicija popolno prevlado. Pričakovati je, da bo enako storila Svoboda s svojo koalicijo, kar pomeni, da bo kadrovanje popolnoma v rokah vladajočih. Sploh s tako ogromno večino v mestnem svetu.

Novi podžupani in vodja kabineta. Tudi direktor uprave?

Kadrovskih menjav sicer Turel za zdaj še ne obeša na veliki zvon, kot je neuradno slišati, pa si bodo podžupanska mesta razdelili Aleš Markočič (Svoboda), Marko Tribušon (Lista za razvoj) in Anton Harej (NSi). Dosedanja poklicna podžupana Simon Rosič (Goriška.si) in Sašo Kogovšek (SD) in nepoklicna podžupanja Damjana Pavlica (SDS) se s teh mest poslavljajo. Delovno razmerje bo poteklo tudi Miklavičevima svetovalcema Jaki Fabjanu in Domnu Mozetiču, ki imata službi vezani na njegov mandat. “Trenutno ne načrtujem nekih sprememb v občinski upravi, pogovorili se bomo z zaposlenimi, videli, kako stvari stojijo,” je v nedeljo po zmagi dejal Turel. Ključna županova pomočnika sta direktor uprave in vodja kabineta. Zato bo zagotovo najbolj poglobljen pogovor z direktorjem uprave Markom Mikulinom, ki je lani spomladi nastopil petletni mandat in mu torej poteče spomladi 2026. Nov župan lahko sicer direktorja uprave v prvem letu županovanja zamenja brez obrazložitve. Prav tako bo ena prvih Turelovih kadrovskih potez imenovanje vodje svojega kabineta. Miklavičev je bil Gorazd Božič, ki pa se je septembra poslovil, ko je prevzel vodenje Zavoda GO! 2025. Od takrat je to mesto prazno. “Imamo nekaj potencialnih kandidatov, se pa moram prej z njimi pogovoriti,” nam je Turel včeraj potrdil, da odločitve o ključnih županovih pomočnikih še ni. Kakor tudi, ali bo mesto vodje kabineta vezal na svoj mandat. Je pa potrdil, da mu zaposlitev na mestu direktorja okrožnega sodišča preneha s tem, ko je postal župan. Po končanem mandatu(ih) ga torej tam ne čaka delovno mesto.


Komentar novinarja

Mitja Marussig

Turel drži vse niti v rokah

NOVA GORICA > Po nedeljskem proslavljanju, ki se je marsikje zavleklo pozno v noč, je za tiste župane, ki so obranili mandat, včeraj spet običajen delovni dan. Za nove pa na nek način tudi. Funkcije bodo sicer uradno prevzeli na konstitutivnih sejah, predvidoma v prihodnjih dveh tednih oziroma do konca decembra, že pred tem pa se s sodelavci, svetovalci in političnimi partnerji dogovarjajo o bodočem delu, kadrovskih zadevah in podobnem. “Ustavna” večina za udobno vladanje Glede ...

Preberi več

Najbolj brano