Eno je zmagati, drugo je vladati

V nedeljo zvečer je padel zastor po še zadnjem dejanju letošnjega supervolilnega leta. Na severnem Primorskem so se v osmih občinah z izvolitvijo županov volitve končale že pred dvema tednoma, kocka pa je zdaj padla še v preostalih petih, kjer se je zgodilo tudi nekaj preobratov.

Zagotovo ne v Novi Gorici. Da bo Klemen Miklavič po enem mandatu moral sestopiti z županskega mesta, je bilo pričakovano že od trenutka, ko je protikandidat Samo Turel v prvem krogu prepričljivo zmagal, njegovo Gibanje Svoboda pa je dobilo kar 14 mest v 32-članskem mestnem svetu. Turel je že pred drugim krogom okrog sebe zbral koalicijo vseh strank v mestnem svetu, razen Miklavičeve Goriške.si in SDS, jasno je, kdo bodo novi podžupani, kako bodo koalicijski svetniki razporejeni po komisijah in odborih. Župan ima s 23-člansko koalicijo praktično popolno oblast, vse niti drži v rokah. Takoj po izvolitvi je zatrdil, da bo sodelovanje ponudil tudi Goriški.si in SDS. Lepo. A je vendarle naivno pričakovati, da bodo v Novi Gorici kar naenkrat vsi skupaj postali ena velika srečna družina. Upati pa je, da bo držala njegova napoved, da bodo podprli dobre predloge, ne glede na to, kdo jih bo podal. Koncentracija tolikšne moči v enih rokah je namreč lahko tudi velika past. Turel in Gibanje Svoboda se bosta morala izogniti skušnjavi absolutizma, ki se v takšnih primerih ponuja na pladnju. A bodimo optimisti. Pred Novo Gorico so prelomna leta, ne le zaradi Evropske prestolnice kulture, ki se bliskovito približuje. Vrata so odprta, rokavi zavihani, glede na jasna razmerja pa prostora za izgovore ni.

Koncentracija tolikšne moči v enih rokah je lahko tudi velika past. Turel in Gibanje Svoboda se bosta morala izogniti skušnjavi absolutizma, ki se v takšnih primerih ponuja na pladnju.

V Brdih in Cerknem bodo pluli še naprej z istima kapitanoma, v Tolminu pa volilci z izvolitvijo 32-letnega Alena Červa očitno znova stavijo na mladost. Znova zato, ker so podobno naredili leta 2006, ko so usodo občine predali v roke takrat 34-letnega Uroša Brežana. Bomo videli, če bo Červ izkoristil moment in stopil po podobno uspešni poti kot predhodnik. Korenito pa se je zasukalo v Kanalu, kjer je županjo Tino Gerbec za pičlih 45 glasov premagal Miha Stegel. V kampanji, polni očitkov, medsebojnega obtoževanja in tudi udarcev pod pas, so prevladale emocije, Stegel pa je očitno uspel unovčiti aktivističen glas protesta zaradi onesnaževanja Salonita, ki se je v zadnjih letih krepil. A eno so transparenti na ulicah, drugo je realna politika, z vsemi detajli in niansami. Za Stegla, ki napoveduje, da bo občino vodil kot nepoklicni župan, pravi izzivi šele prihajajo. Posebno, ker so pričakovanja podpornikov ogromna, občani pa, vsaj sodeč po izidu, zelo razdeljeni.


Preberite še


Najbolj brano