Že osnovnošolci z elektronskimi cigaretami

Med mladostniki postaja vedno popularnejša tudi uporaba snusa oziroma fug (tobačni izdelek za oralno uporabo), ki se prodaja kot tobak za žvečenje.

Mladostniki, ki uporabljajo elektronske cigarete, imajo trikrat ali 
celo štirikrat večje tveganje, da bodo začeli kaditi klasične 
cigarete.  Foto: BQ / imageBROKER / Profimedia
Mladostniki, ki uporabljajo elektronske cigarete, imajo trikrat ali celo štirikrat večje tveganje, da bodo začeli kaditi klasične cigarete.  Foto: BQ / imageBROKER / Profimedia

SLOVENIJA > Na nedavnem posvetu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o uporabi tobačnih izdelkov so govorci opozorili, da se po eni strani zmanjšuje uporaba konvencionalnih tobačnih izdelkov, po drugi strani pa se na tržišču pojavljajo novi tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, elektronske cigarete in nikotinske vrečke. Med mladostniki postaja vedno popularnejša tudi uporaba snusa oziroma fug (tobačni izdelek za oralno uporabo), ki se prodaja kot tobak za žvečenje. Po teh izdelkih pogosteje kot odrasli posegajo mladostniki, ki so še bolj dovzetni za škodljive posledice njihove uporabe.

V Sloveniji kadi vsak peti odrasli prebivalec. Vesna Marinko z ministrstva za zdravje je izpostavila skrb vzbujajoče podatke, ki nazorno pričajo o tem, da je pri kadilcih trikrat večja umrljivost kot pri nekadilcih. Poleg tega pa pljučni rak, srčno-žilne bolezni in kronična obstruktivna pljučna bolezen povzročijo največ smrti, ki so povezane s kajenjem.

Leta 2040 naj bi bila Slovenija družba brez tobaka.

Govorka je še spomnila, da je bila letošnjega maja sprejeta strategija o zmanjšanju rabe tobaka s sloganom Za Slovenijo brez tobaka. Z njo želijo doseči, da do leta 2040 naša država postane družba brez tobaka. Kar pomeni, da bi takrat manj kot pet odstotkov prebivalcev, starejših od 15 let, uživalo tobak. 23. novembra je začela veljati tudi delegirana direktiva Evropske komisije, ki državam članicam nalaga, da čez pol leta prepovejo tobačne izdelke z aromo in okusi.

Zasvajajoči nikotin

Ravno aroma, obstaja več tisoč arom in okusov, in tudi všečna embalaža novih tobačnih izdelkov sta po besedah Helene Koprivnikar iz NIJZ glavni razlog, da mladi po njih posežejo. Vendar pa ni dokazov, da so manj škodljivi od kajenja klasičnih cigaret. Po raziskavi iz preteklega leta elektronske cigarete uporablja enajst odstotkov mladoletnih oseb in le dva odstotka odraslih. Koprivnikarjeva je še pojasnila, da nove elektronske cigarete vsebujejo nikotin v obliki soli, zaradi česar se zelo hitro sproščajo velike količine nikotina.

Na tržišču se pojavljajo novi tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, elektronske cigarete in nikotinske vrečke. Foto: Profimedia

Za nikotin velja, da je najbolj zasvajajoča snov, in mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe nikotina, bolj verjetno bo postal zasvojen in tudi bolj bo zasvojen. Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov pa lahko moti razvoj možganskih omrežij, ki nadzorujejo pozornost, učenje in dovzetnost za zasvojenost. Privede lahko do škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti.

Vse več raziskav tudi kaže, da je pri mladostnikih, ki uporabljajo elektronske cigarete, za trikrat ali celo štirikrat večje tveganje, da bodo začeli kaditi klasične cigarete. “Zato je ključno, da preprečimo uporabo teh izdelkov pri mladih in ozaveščamo o izdelkih,” je še dejala Koprivnikarjeva.

Kljub prepovedi prodaje dostopni mladoletnikom

Kljub temu da tako za nove tobačne izdelke kot za cigarete velja prepoved oglaševanja, prodaje na premičnih prodajnih mestih in v avtomatih ter prepoved prodaje mlajšim od 18 let, so dostopni mladoletnikom.

S konkretnim primerom je postregla ravnateljica ljubljanske Osnovne šole Majde Vrhovnik Mateja Urbančič Jerovšek, kjer so pretekli mesec zaznali, da se starejši otroci popoldne in v večernih urah zadržujejo v šolskem okolišu in kadijo elektronske cigarete. Šola je poostrila nadzor nad šolskimi torbami in tudi stopila v stik z učenci ter starši. Za slednje je organizirala predavanje o pereči problematiki. Zadeva naj bi se zdaj umirila.


Najbolj brano