V petek s prižigom lučk začetek prazničnega dogajanja v Novi Gorici

S prižigom prazničnih luči in nastopom skupine Čuki se bo v petek, 2. decembra, ob 17. uri na Bevkovem trgu v središču Nove Gorice začelo praznično dogajanje.

Lanskoletni praznični utrinek z Bevkovega trga Foto: Leo Caharija
Lanskoletni praznični utrinek z Bevkovega trga Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > S skupnimi močmi ga pripravljajo novogoriška mestna občina, Javni zavod GO! 2025, številni javni zavodi in nevladne organizacije s področja kulture ter Supernova. Ta bo pred nakupovalnim centrom na Prvomajski ulici postavila drsališče, ki bo začelo obratovati v petek.

Nova Gorica bo tudi letos praznično okrašena, zlasti središče mesta ter vpadnice. Posebnost letošnjega praznovanja je povezovanje s sosednjo Gorico, za katerega so poskrbeli v Javnem zavodu GO! 2025. Prebivalci somestja bodo v duhu povezovanja na poti k EPK 2025 prvič sočasno obveščeni o prazničnem dogajanju v obeh mestih.

Lučke, Miklavž, hrana in pijača ...

Dogajanje se v Novi Gorici začenja ta petek ob 17. uri s prižigom lučk in Miklavževim sejmom med 11. in 20. uro v avli Kulturnega doma Nova Gorica. Na Bevkovem trgu bo odprl svoja vrata “Goriški hrm”, ki bo obiskovalce razvajal s hrano in pijačo iz lokalnega okolja. Praznične luči bodo ob 18. uri zasijale tudi v sosednji Gorici, na Travniku. Gorica bo prihodnji vikend tudi prizorišče tradicionalnega Andrejevega sejma z vrtiljaki in stojnicami.

Izziv: izberi besede s smrečice in napiši pesem

Novost je tudi praznični park pri Bevkovem spomeniku, za katerega bo poskrbel Mladinski center Nova Gorica. V njem bodo organizirali aktivnosti za otroke in mlade, med drugim udi praznične pesniške izzive. Ob sobotah in nedeljah v decembru bodo na smrečicah obešene različne besede, vsak vikend drugačne. Izziv bo zbrati vsaj tri besede in z njimi napisati krajšo pesmico.

Praznična ustvarjalnost

Za praznične ponedeljčice med 17. in 19. uro so poskrbeli na Zvezi prijateljev mladine Nova Gorica. V prostorih pod tribunami novogoriškega stadiona bodo otroci in družine ustvarjali na delavnicah. Zadnji teden v letu pa otroke vabijo na brezplačne praznične počitniške ustvarjalnice.

Pohod z lučkami

Humanitarno društvo Kid Nova Gorica, Karitas Nova Gorica, Rdeči križ in Karitas iz sosednje Gorici v torek, 6. decembra, med 15. in 17. uro organizirajo miklavževanje za otroke z obeh strani meje na Trgu Evrope. Turistično društvo Nova Gorica – Aktiv mestnih žena in deklet Goričanke v sodelovanju z Društvom slovenskih upokojencev za Goriško pa v torek, 13. decembra, ob 16. uri vabi na Bevkov trg na Pohod z lučkami. Otroci z novogoriških vrtcev se bodo z lučkami v rokah podali na Trg Evrope, kjer se bodo ob 17. uri srečali z otroki iz Gorice.

V nedeljo, 18. decembra, se od 17. ure dalje na Trgu Evrope obeta prav poseben dogodek v pričakovanju EPK 2025 z naslovom Vedno bližje GO! 2025 (dve mesti, ena zabava).

Knjige pod jelkami

V prostorih nekdanjega Avdio-video centra na Bevkovem trgu, v sejemski Pop-up knjigarni, se bo med 20. in 30. decembrom v organizaciji Društva humanistov Goriške odvijal knjižni sejem Knjige pod jelkami s pestrim programom delavnic in dogodkov za najmlajše. Literarni program pa bo ponovno zasedel tudi bodoče Knjigotrško središče na Delpinovi ulici med 20. in 23. decembrom.

Zadnji teden bo koncertno obarvan

V zadnjem tednu se bo na Bevkovem trgu zvrstilo kar nekaj koncertov. Nastopili bodo Ikebana (23. 12.), Ideali (25. 12.), Remember DJ Cvere ( 26. 12.), Primavera (28. 12.) in Parni valjak Tribute (29. 12.). Koncertni teden bo zaokrožilo silvestrovanje z Janom Plestenjakom.

Celoten program prazničnega dogajanja bo na voljo v brošuri Goriški december 2022, ki jo bodo na dom prejela vsa gospodinjstva v mestni občini. Program bo objavljen tudi na občinski spletni strani www.nova-gorica.si.


Najbolj brano