Hrvati po začetnem šoku zanesljivo do zmage

Nogometaši Hrvaške so v 2. krogu skupine F na svetovnem prvenstvu v Katarju premagali Kanado s 4:1 (2:1). Na stadionu Kalifa v Al Rajanu so za Hrvaško zadeli Andrej Kramarić dvakrat (36., 70.) ter Marko Livaja (44.) in Lovro Majer (90+4.), za vodstvo Kanade pa je poskrbel Alphonso Davies (2.).

Nogometaši Hrvaške so v 2. krogu skupine F na svetovnem 
prvenstvu v Katarju premagali Kanado s 4:1 (2:1). Foto: Profimedia
Nogometaši Hrvaške so v 2. krogu skupine F na svetovnem prvenstvu v Katarju premagali Kanado s 4:1 (2:1). Foto: Profimedia

DOHA > Prvo medsebojno srečanje nasploh je zaznamoval hiter šok za Hrvate po golu Daviesa po vsega 67 sekundah, potem pa je Hrvaška prevzela pobudo in že do polčasa prišla do preobrata ter v drugem polčasu le nadaljevala prevlado.

Stadion Kalifa International, gledalcev 44.374 sodniki: Matonte Cabrera, Taran, Soppi (vsi Urugvaj). Strelci: 0:1 Davies (2.), 1:1 Kramarić (36.), 2:1 Livaja (44.), 3:1 Kramarič (70.), 4:1 Majer (90+4.). Hrvaška: Livaković, Sosa, Lovren, Gvardiol, Juranović, Kovačić (od 86. Majer), Modrić (od 86. Pašalić), Brozović, Perišić (od 86. Oršić), Kramarić (od 72. Vlašić), Livaja (od 60. Petković). Kanada: Borjan, Johnston, Miller, Vitoria, Eustaquio (od 46. Kone), Hutchinson (od 72. Adekugbe), Davies, Laryea (od 62. Hoilett), Buchanan, Larin (od 46. Osorio), David (od 72. Cavallini). Rumena kartona: Lovren, Modrić; Buchanan, Miller. Rdeč karton: /.

Za podprvake zadnjega SP v Rusiji se je dvoboj začel slabo, saj je po 67 sekundah po podaji Tajona Buchanana zadel Davies, ki je izkoristil nepozornost hrvaških branilcev. Na skupno peti tekmi je bil to sploh prvi gol kanadske zasedbe na svetovnih prvenstvih.

Ko so se Hrvati prebudili po začetnem šoku, so prevzeli pobudo. Kanadsko mrežo so varovanci Zlatka Dalića zatresli v 26. minuti, ko je zadel Kramarič, vendar je prehitro pred tem v prostor stekel Livaja.

Hrvati so vse bolj pritiskali, v 35. minuti je imel lepo priložnost Livaja, a je vratar Milan Borjan žogo odbil v kot. Minuto kasneje pa je bil kanadski vratar brez možnosti, ko je po podaji Ivana Perišića v kazenski prostor z leve strani natančno meril Kramarič.

Hrvati so do preobrata prišli še pred polčasom, ko je Livaja izkoristil požrtvovalnost Josipa Juranovića in neubranljivo z desnico zadel z roba kazenskega prostora.

Rezervist Jonathan Osorio je že v četrti minuti drugega dela za las zgrešil od daleč, Hrvati pa so se izognili še drugemu šoku na začetku obeh polčasov.

Rezultat bi moral biti 3:1, ko je bil v sijajnem položaju Kramarič, a je Borjan s konicami prstov žogo odbil v kot. Na drugi strani je Hrvate rešil tudi Livaković po strelu Jonathana Davida.

V 70. minuti pa se je Kramarić odkupil za zapravljeno priložnost nekaj minut prej. Odlično je sprejel žogo v kazenskem prostoru, vrgel iz igre svojega čuvaja in natančno meril z levico.

V nadaljevanju so Hrvati še povišali vodstvo. Sprva je Borjan obranil strela Perišiću in Marcelu Brozoviću, globoko v sodnikovem podaljšku pa je po napaki Kamala Millerja zadel rezervist Majer.

Danes so v tej skupini Maročani z 2:0 premagali Belgijo. Na lestvici so s po štirimi točkami Hrvati na vrhu skupaj z Maročani, sledi Belgija s tremi ter Kanada brez točk in brez možnosti za napredovanje. V zadnjem krogu skupinskega dela bosta v četrtek tekmi Hrvaška - Belgija ter Kanada - Maroko.

Na današnji prvi tekmi skupine E je Kostarika premagala Japonsko z 1:0, ob 20. uri pa se bo v tej skupini začel še obračun Nemčije in Španije.


Najbolj brano