Dan v družbi raziskovalk in raziskovalcev

Z željo približati znanost in raziskovanje najširši javnosti, predvsem pa mladim, so raziskovalke in raziskovalci Filozofske, Biotehniške, Naravoslovnotehniške in Veterinarske fakultete pred kratkim obiskali Osnovno šolo Dutovlje. V sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! so ob Dnevu šole na OŠ Dutovlje za več kot 270 učencev šole pripravili niz zanimivih delavnic.

Vzdušje na devetih delavnicah v OŠ Dutovljah je bilo sproščeno in 
prijetno.  Foto: Marijo Županov
Vzdušje na devetih delavnicah v OŠ Dutovljah je bilo sproščeno in prijetno.  Foto: Marijo Županov

DUTOVLJE > Otroke so navdušili s predstavitvijo novih odkritij o človeški ribici, poimenovanjih žuželk, živalskih mask v ljudski tradiciji in antike. Mali radovedneži so izvedeli, kaj imajo skupnega živali in človek, pa tudi kaj je povezovalo človeka in njegove prednike. Preko obrazne mimike so prepoznavali počutje živali in med sprehodom prisluhnili pticam.

V projektu Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! sodelujejo raziskovalke in raziskovalci Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, desetih drugih fakultet in dveh akademij Univerze v Ljubljani, Inštituta za novejšo zgodovino, Pedagoškega inštituta in drugih partnerskih organizacij.

Vsi obiski raziskovalcev na šolah in vrtcih so za otroke, vrtce in šole brezplačni, saj projekt financira Evropska unija v okviru evropskega okvirnega programa za raziskovanje in tehnološki razvoj Obzorje Evropa 2021–2027.

V letih 2022 in 2023 povezuje projektne aktivnosti tema Človek, žival, ki je mladim blizu in jih pritegne, zato je bilo vzdušje na devetih delavnicah v Dutovljah sproščeno in prijetno, delavnice pa so spremljale predstavitve, vprašanja, pogovori in interaktivne priložnosti za spoznavanje sveta znanosti in raziskovanja.

Obiski raziskovalcev na šolah in vrtcih ter številni drugi dogodki projekta Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! se bodo nadaljevali vse do 29. septembra 2023, ko se bo na Novem trgu v Ljubljani odvil osrednji dogodek, na katerega bodo prav tako vabljeni otroci iz šol in vrtcev. tč


Najbolj brano