Podpora Bržanovi politiki dialoga

Da je Aleš Bržan že v prvem krogu pometel z Borisom Popovičem in preostalo konkurenco je presenečenje samo za tiste, ki v Kopru ne živijo. Mesto se je namreč v primerjavi z desetletjem nazaj ali pa zgolj izpred štirih let spremenilo. Koprčanke in Koprčani so namreč na lastni koži uvideli, da se da mesto upravljati tudi na prijazen način, da je politika tudi dialog, pogovor, usklajevanja med različnimi skupinami. Takšen način delovanja pa prinaša tudi večje zadovoljstvo v skupnost, ki ima s tem vpliv na odločitve občinske oblasti. Seveda bi si želeli še večjega sodelovanja civilne družbe, a vrata na Verdijevi so zagotovo bolj odprta kot v preteklosti.

Prebivalci Kopra so z volilnimi rezultati poslali najmanj dve sporočili: z vodenjem občine s strani Bržana in njegove ekipe so zadovoljni, hkrati pa so tudi zavrnili retoriko samopoveličevanja v slogu če ne bi bilo mene, bi bili v kameni dobi, ki jo pooseblja Boris Popovič. Slednji je zmagovalcu volitev ukradel vsaj del pozornosti z napovedjo, da ne bo več kandidiral za koprskega župana. V življenju, v politiki pa sploh, se zarečenega kruha veliko poje, a vse kaže na to, da je Popovičevo dojemanje politike pasè, iz mode. V zadnjem letu je doživel tri boleče poraze: najprej na referendumu o Toncityju, nato na državnozborskih volitvah, na katerih je v koprski občini zbral le dobrih pet odstotkov podpore, zdaj pa še na županskih volitvah. Vmes se tudi v vlogi opozicije v občinskem svetu ni izkazal. Z izjavami, da v Istri letos poleti sploh ni bilo suše in da v občini ni bilo narejeno popolnoma nič, je še dodatno izgubil verodostojnost. Glede na omenjena dejstva je več kot tretjinska volilna podpora celo več od pričakovanj. Za njimi pa so zaostali preostali kandidati, katerim so ostale zgolj drobtinice.

Prebivalci Kopra so poslali najmanj dve sporočili: z vodenjem občine s strani Bržana so zadovoljni, hkrati pa so zavrnili retoriko samopoveličevanja nekdanjega župana.

V drugih istrskih občinah so se volitve razpletle v skladu z napovedmi. Edino večje presenečenje je neuvrstitev Vasilija Žbogarja v drugi krog. Najuspešnejši primorski športnik po osamosvojitvi je volilno tekmo vzel preveč na lahko - dobršen del predvolilne kampanje ga sploh ni bilo v rojstnem mestu, kar Izolani niso spregledali. V drugem krogu se bo glasovalo o podpori dosedanjemu županu Danilu Markočiču, pri tem pa je Milan Bogatič favorit, saj ni bil udeležen pri spornih občinskih poslih. V Piranu bo drugi krog potekal drugače, saj aktualnega župana Đenia Zadkovića ne bo v njem. Pirančani bodo pozorni predvsem na to, kateri lobiji in interesne skupine bodo podprle Gašparja Gašparja Mišiča oziroma Andreja Koreniko.


Preberite še


Najbolj brano