Vitkejša uprava v Luki: trije bodo delali za štiri

Te dni bo znano, kako si bo po novem tričlanska uprava Luke razdelila delo, ki ga je zadnje leto v upravi opravljal Robert Rožac. Dosedanjega člana uprave, ki je skrbel za investicije in nabavo, so nadzorniki odpoklicali zaradi razhajanj v pogledih na razvoj investicij. Odločili so se, da novega člana za zdaj ne bodo iskali, temveč bo naloge, ki jih je imel Rožac, prevzela vitkejša ekipa na vrhu Luke.

Novega člana uprave v Luki Koper za zdaj ne bodo iskali, temveč 
bo  naloge, ki jih je imel Robert  Rožac,  prevzela vitkejša ekipa na 
vrhu Luke. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Novega člana uprave v Luki Koper za zdaj ne bodo iskali, temveč bo naloge, ki jih je imel Robert Rožac, prevzela vitkejša ekipa na vrhu Luke. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Nadzornemu svetu je odpoklic Roberta Rožaca predlagal predsednik nadzornega sveta Franci Matoz. “Odločitev sem težko sprejel, navsezadnje sem ga pred enim letom sam predlagal za člana uprave. Toda z Rožacem sva zdaj ugotovila, da imamo različne poglede na razvoj investicij. Moja pričakovanja so bila višja, Rožac pa jih ni izpolnil,” je pojasnil Matoz.

Njegov predlog je nadzorni svet minuli petek sprejel s petimi glasovi za, trojica delavskih nadzornikov pa se je glasovanja vzdržala.

Poklicali smo tudi Rožaca, vendar svojega slovesa in vzrokov zanj ni želel komentirati.

Tudi v pogodbi Roberta Rožaca piše, da ga nadzorni svet lahko odpokliče brez razloga. Tako so se dogovorili, da se poslovi s trimesečno odpravnino in da se mu delovno razmerje v Luki izteče konec leta.

Igrali so, a gola ni bilo

Razlog za njegovo slovo je bilo razhajanje v pogledih na strategijo vodenja investicij, pravi Matoz. Dodaja, da je od Rožaca pričakoval učinkovito in hitrejše iskanje rešitev, ki so bile primernejše in tudi razmeroma hitro izvedljive. “V resnici pa je šlo vse prepočasi, večjih investicij v zadnjem letu in pol ni bilo. Želeli smo, da se zadeve zavrtijo hitreje, kar pomeni hitrejše odzivanje. Saj ne rečem, da se ni igralo, toda gola ni bilo,” je razhajanje v pogledih opisal Matoz.

Na vprašanje, zakaj ni nadzornemu svetu predlagal odpoklica celotne uprave, če ne izpolnjuje pomembnih pričakovanj nadzornikov, je Matoz odgovoril, da Rožac, ki je bil zadolžen za točno določeno področje, za investicije in nabavo, predlogov ni predstavljal preostalim v upravi, da bi ta o njih sploh odločala. Zavrnil je tudi namige, da bi z odhodom Rožaca kogarkoli reševali. “Uprava dosega rekordne rezultate, čisti dobiček je izjemen, le investicije ne napredujejo v smeri, kot bi si želeli. Zato ta sprememba v upravi.”

Za zdaj ne bodo iskali novega člana uprave

Matoz je še poudaril, da se motijo tisti, ki v odpoklicu Rožaca vidijo pripravo terena za ustoličenje koga drugega na njegovo mesto. “V ozadju tega odpoklica ni politične agende. In Rožaca tudi nihče ne bo nasledil, saj ne gremo v iskanje novega člana, vsaj za zdaj ne.” Upravi mora v teh dneh sporočiti, kako si bodo člani porazdelili naloge, ki jih je opravljal Rožac. Rezultate bodo nadzorniki spremljali, če ne bodo taki, kot si želijo, se bodo lotili iskanja novega člana uprave.

Investicije, ki so spravljale v slabo voljo prvega nadzornika, so bile vsaj tri. Šlo je za investicije v potniški terminal, ki se ni premaknil z mrtve točke, za zazidljiva zemljišča v Sežani in Beltincih, kjer ostaja pri zamislih o logističnih terminalih, in alternative za novi kamionski terminal. Sedanji se mora umakniti z zemljišča ob Ankaranski cesti, saj ga ima Luka v uporabi le do konca prihodnjega leta.


Najbolj brano