Kosovelovci sezono začeli pri zahodnih sosedih

Moški pevski zbor Srečko Kosovel iz Ajdovščine je po koncertu v začetku oktobra v Števerjanu novo pevsko sezono pred kratkim nadaljeval v kraju Crespadoro v pokrajini Vicenza.

Moški pevski zbor  Srečko Kosovel je po  koncertu v Števerjanu  novo sezono nadaljeval v kraju Crespadoro v pokrajini Vicenza. Foto: Davorin Koron
Moški pevski zbor Srečko Kosovel je po koncertu v Števerjanu novo sezono nadaljeval v kraju Crespadoro v pokrajini Vicenza. Foto: Davorin Koron

AJDOVŠČINA > V Števerjanu je MoPZ Srečko Kosovel na povabilo društva F. B. Sedej v cerkvi Sv. Florjana pel pri maši in nadaljeval s krajšim samostojnim koncertom sakralnih skladb. Na gostovanje v Crespadoru je kosovelovce povabil pevski zbor El Vajo, ki je pred leti sodeloval na tradicionalnem mednarodnem festivalu moškega petja v Vipavskem Križu in Logu pri Vipavi. V Crespadoru je v tamkajšnji cerkvi nastopil še domači mešani pevski zbor. Oba sta se predstavila s sakralnima programoma, pri čemer so Ajdovci dobršen del svojega sestavili iz skladb slovenskih avtorjev, med drugim so odpeli Bogoroditse Djevo svojega dirigenta Andreja Makorja.

Kot pravi predsednik zbora Martin Gregorc, je zdaj na vrsti sodelovanje na medobčinski reviji pevskih zborov v začetku decembra. Do konca leta in malo čez bo segla vrsta božičnih in novoletnih nastopov, potem pa utečen program s Primorsko poje, sodelovanjem na domačih prireditvah in z gostovanji.

Seveda bodo nadaljevali z organiziranjem že lepo uveljavljenega mednarodnega festivala (zgolj) moškega petja v maju, ki ob vse večji naklonjenosti petja v mešanih sestavih sodi med redke tovrstne dogodke. Sicer pa zbor ostaja na vrhu slovenskega moškega zborovskega petja. Cilj je pomlajevanje zbora, in v ta namen se je že samostojno predstavil mlajši, fantovski del z nekaj novinci. V ajdovsko petje so se septembra letos vključila tudi dekleta, nastal je mladinski mešani zbor, ki ga vodi Petra Habjanič Gregorc.

Iz prejšnje sezone ajdovskim pevcem ostaja nepričakovan dolg. Poleti bi morali nastopiti na mednarodnem tekmovanju v Tuzli. Žal so organizatorji tekmovanje iz neznanih razlogov v zadnjem trenutku odpovedali. “Tekmovalni program imamo, pripravljeni smo in skušali bomo najti priložnost, da ga kje izpeljemo. Tudi ker smo z mislimi že v jeseni 2024, ko bomo praznovali 80-letnico,” pravi Martin Gregorc. Spomnimo, ob 70-letnici je predsednik republike Borut Pahor MoPZ Srečko Kosovel, ki so ga leta 1944 v taborišču Gravina pri Bariju ustanovili slovenski fantje, odlikoval z redom za zasluge.  


Najbolj brano