Andrejev sejem se vrača v tradicionalni podobi

Po dveh letih pandemije bo v Gorici letos spet zaživel Andrejev sejem - tak, kot smo ga bili vajeni. Zaradi slabe epidemiološke slike leta 2020 sejma sploh ni bilo, lansko leto so bile dovoljene samo stojnice. Letos pa bodo od sobote, 3. decembra, do ponedeljka, 5. decembra, mestno središče preplavili tako tržnica kot vrtiljaki, ki se bodo v mestu kot običajno pomudili še teden dni, vse do nedelje, 11. decembra.

Andrejev sejem leta 2019
Andrejev sejem leta 2019  

GORICA > Odbornik Francesco Del Sordi, ki spremlja tematiko vrtiljakov, zagotavlja, da bo njihov obseg spet tak, kot je bil pred pandemijo. “Prišlo bo le do manjših premikov, ki ne bodo bistveno vplivali na prireditev,” zagotavlja Del Sordi.

V torek, 6. decembra, bodo, kot običajno, priredili popoldan za šolarje, v primeru slabega vremena bo potekal dan kasneje. Vozovnice za na vrtiljake bodo dobili goriški in novogoriški otroci. “Potrudili smo se, da smo tudi letos obdržali to tradicijo,” poudarja Del Sordi. Upravitelji vrtiljakov bodo letos imeli kar tri praznične dneve, še dodaja odbornik; ob nedeljah – 4. in 11. decembra – tudi četrtek, 8. decembra.

Na Andrejevem sejmu, ki v Gorici poteka že od srednjega veka, bomo letos po vsej verjetnosti zadnjič videli velike vrtiljake v Ljudskem vrtu. Kmalu se namreč začenja obsežna preureditev mestnega parka, ki bo vplivala tudi na sejem, festival èStoria in druge dogodke, ki so običajno zasedali Ljudski vrt.

“Velikih vrtiljakov ne bo več mogoče postaviti v parku, morda le manjše,” poudarja Del Sordi. Novost, ki se obeta od prihodnjega sejma dalje, je Del Sordi že napovedal upraviteljem vrtiljakov. To predpostavlja, da se bodo vrtiljaki morali seliti drugam - kam, je še prerano napovedati. Tačas se za “preddogodek” sejma pri Rdeči hiši že od oktobra mudijo nekateri vrtiljaki.

Vrača se pokušnja vin

Andrejev sejem bo letos ponovno spremljala tudi razstava oz. pokušnja vin, ki jo prireja društvo Autoktona. Po besedah njenega predstavnika Roberta Gajerja bodo vinsko-kulinarični dogodek, ki hkrati spodbuja kreativno urbano regeneracijo opuščenih zgodovinskih mestnih stavb, priredili v starem mestnem jedru, lokacije pa nam včeraj še ni mogel razkriti. “Za zdaj lahko povem le, da ne gre za nobeno od že izkoriščenih lokacij. Kot v prejšnjih letih bomo skušali z dogodkom postaviti v ospredje značilne proizvode našega prostora,” je dejal Gajer.

Bodo drsali tudi v Gorici?

Andrejev sejem je običajno uvod v niz prazničnih dogodkov Goriški december. Na goriški občini podrobnosti še ne razkrivajo, zagotavljajo pa, da delajo na tem programu. “V teku so sestanki s trgovci ter predstavniki raznih društev in drugih ustanov, saj nameravamo pripraviti skupen program dogodkov, ki bodo poživili mestno središče,” so sporočili z občinskega urada za stike z javnostmi. V načrtu je tudi prižig božičnih lučk na Trgu Evrope, ki ga nameravajo prirediti v sodelovanju z novogoriško občino, EZTS GO in Zavodom GO!2025. Kot v Tržiču, kjer je županja Anna Cisint že napovedala postavitev drsališča na Trgu Republike, si za postavitev ledene ploščadi za drsanje prizadevajo tudi na goriški občini, vprašanje pa je, ali bo kakšno podjetje oddalo ponudbo na razpis za prijavo interesa. V razpisu občina poudarja, da bo drsališče treba postaviti na Travniku najkasneje do petka, 9. decembra.

Razmišljajo tudi o razstavi jaslic v pokriti tržnici v Boccacciovi ulici, tržnicah na prostem in drugih dogodkih, o katerih še ni padla zadnja beseda, gotovo pa je, da bo osrednje silvestrovanje na prostem potekalo na Travniku.

Lučke bodo, a jih bo manj

Praznično obdobje in vzdušje v mestu soustvarja tudi božična razsvetljava, ki pa bo letos nekoliko drugačna kot ponavadi.

Zaradi draginje je namreč občina že napovedala, da bo “lučk” manj kot ponavadi, nameščene pa bodo samo na nekaterih strateških lokacijah v mestu. Župan Rodolfo Ziberna je takrat poudaril, da bo božične razsvetljave raje manj, kot pa da bi morali varčevati s socialnimi prispevki za osebe v stiski.

Odbornik Luca Cagliari pristavlja, da bo treba “pričarati božično vzdušje Goričanom in turistom, ki se bodo tu mudili”, nedvomno pa tudi biti pozorni na stroške.


Najbolj brano