Naj kampanja traja!

Po pričakovanih scenarijih sta predsedniška kandidata do drugega kroga pripeljala vsak svojo kampanjo: Anže Logar z ohranjanjem svoje zmerne govorice in poudarjanjem neodvisne drže, Nataša Pirc Musar podobno uglajeno, vendar ob poskusih, da bi čim bolj razkrinkala in poudarila Logarjevo vlogo v prejšnji vladi in njegove vezi z Janezom Janšo. Drugače, kot se je sprva nakazovalo, pa se je definirala vloga tistih, ki se iz ozadja zavzemajo za zmago tega ali onega kandidata.

Prepih, ki so ga povzročile izjave o mračnih silah, spopadu vrednot in vrednotah davčnih oaz, se je polegel, ker, kot pravi analitik Andraž Zorko, takšen spopad ne bi nikomur koristil. Danes in jutri bosta sicer na javni in največji komercialni televiziji še dve ključni soočenji, ki pa bi morali bistveno razburkati debato ali pa razkriti pomembne novosti v biografijah kandidatov, da bi se do nedelje bistveno spremenilo razpoloženje volilcev.

Ob tej polarizaciji, ki se vleče iz volitev v volitve, se seveda izgublja vsebina in iskanje odgovora na vprašanje, kakšnega predsednika potrebujemo.

Tudi če tega ne bo, so razmerja jasna: tudi tokrat bo šlo v veliki meri za volitve za Janšo ali proti Janši. Dejstvo, da si nasproti stojita dva kandidata, ki jima nihče ne more oporekati bogatih strokovnih ali političnih izkušenj in sposobnosti, ne spremeni prav veliko. Obstaja znaten delež volilcev, ki jih motivira izključno to, da mora izgubiti/zmagati kandidat iz kroga SDS. Politični poznavalci so te dni pogosto izpostavili, da je to ključni motivacijski moment zlasti za leve volilce. Prav zaradi tega Logar svoje povezave s prvakom SDS skriva in zmanjšuje njihov pomen, Pirc Musarjeva pa jih skuša čim bolj izpostaviti in tako na volišča spraviti ljudi, ki pravzaprav niso naklonjeni njej, ampak so nenaklonjeni Janši.

Ob tej polarizaciji, ki se vleče iz volitev v volitve, se seveda izgublja vsebina in iskanje odgovora na vprašanje, kakšnega predsednika potrebujemo. Potrebujemo takšnega, ki se bo poleg z ustavo in zakoni predpisanih nalog zmogel zavzeti tudi za varovanje širših vrednot in pravic, ki jih zagotavlja ustava.

Če se nekoliko pošalimo: potrebujemo Natašo Pirc Musar ali Anžeta Logarja takšna, kot sta sedaj, v kampanji: zaprisežena varovanju človekovih pravic in svoboščin, preseganju delitev iz preteklosti, krepitvi pravne in ohranitvi socialne države, obstoju Slovenije v jedru EU ... A kampanja je uradno trajala le mesec dni, neuradno borih nekaj mesecev dlje.


Preberite še


Najbolj brano