Nova pridobitev za divaške gasilce

Prostovoljno gasilsko društvo Divača, ki deluje več kot 70 let na različnih področjih zaščite in reševanja, je pridobilo novo gasilsko vozilo s cisterno GVC-1, ki so ga nedavno svečano predali namenu pred gasilskim domom v Divači ob številnem občinstvu.

Divaški gasilci so se razveselili novega vozila, ki bo služilo za 
zahtevnejše intervencije in omogočilo varnejše delo. Foto: Olga Knez
Divaški gasilci so se razveselili novega vozila, ki bo služilo za zahtevnejše intervencije in omogočilo varnejše delo. Foto: Olga Knez

DIVAČA > “O točnem datumu nastanka PGD Divača ni zanesljivih podatkov. Kot zanesljiv vir smo vzeli letnico 1949, ki je napisana na gasilskem praporu, ki je bil razvit 8. avgusta 1954 ob 5. obletnici društva. Gasilstvo v Divači je bilo in je še danes tesno povezano z železnico. Naše društvo danes šteje 70 gasilcev, od tega 29 članov operativne enote, šest gasilskih veteranov in kar 35 otrok. Aktivni smo na različnih področjih zaščite in reševanja,“ je poudaril predsednik PGD Divača Ivan Kovačič.

Županja divaške občine Alenka Štrucl Dovgan pa je poudarila, da se občina zaveda pomena dobre opremljenosti in usposobljenosti gasilcev, da so lahko kos zahtevnim intervencijam. Napovedala je, da bodo novo gasilsko vozilo kmalu dobili tudi senožeški gasilci . Član upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije Jože Drakskobler se v svoji 55-let dolgi zgodovini gasilstva ne spominja tako hudega požara, kot je bil letos na Krasu, ko so gasilci bojevali 17-dnevno bitko s požarom. Zaželel je, da bi novo vozilo služilo namenu in da se gasilci ne bi vračali z intervencij poškodovani.

Novo gasilsko vozilo s cisterno GVC-1, ki so ga divaški gasilci v uporabo dobili po več kot letu dni od podpisa pogodbe, je dolgo 7,5 metra, 12,5 ton težko s prostornino cisterne dva tisoč litrov vode. Investicijska vrednost znaša 270 tisoč evrov. Vozilo predstavlja velik napredek in nove temelje v nadaljnjem razvoju društva, služilo bo za zahtevnejše intervencije in omogočilo varnejše delo. Vozni park divaških prostovoljnih gasilcev sedaj šteje štiri vozila. Po novem vozilu in kombiju za prevoz mošta sta tu še kamion s cisterno in manjše vozilo rover za gašenje gozdnih požarov. Ob predaji ključev so se zahvalili vsem sponzorjem, ki so omogočili novo pridobitev. Ob divaški občini je med drugim zahvalo prejela tudi divaška osnovna šola.

Prireditev je popestril domači pihalni orkester s predsednikom Davidom Vatovcem in dirigentom Mitjo Tavčarjem, ki deluje neprekinjeno od leta 1955 in je letos na 40. tekmovanju slovenskih godb prejel zlato plaketo s posebno zahvalo in z osvojitvijo zmage v svoji kategoriji napredoval v višjo težavnostno stopnjo. Zvečer pa sta za ples poskrbela ansambla Malibu in rock skupina Jelen band.


Najbolj brano