Bistvo zaupanja je upanje

Že 23. leto zapored bo Mestna galerija Nova Gorica gostila mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, ki bo letos trajal kar 16 dni. Kuratorka Nina Jeza je pod eno streho ponovno združila tehnologijo, znanost in umetnost ter se usmerila predvsem v slovenske avtorje. Izbrala je tudi aktualno temo festivala: zaupanje in tveganje. Festival in razstave bodo odprli v četrtek.

Mateja Poljšak Furlan, Nina Jeza in Pavla Jarc (z leve) so zasnovale letošnji  Pixxelpoint s čezmejno noto. Foto: Ana Cukijati
Mateja Poljšak Furlan, Nina Jeza in Pavla Jarc (z leve) so zasnovale letošnji Pixxelpoint s čezmejno noto. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Pixxelpoint, ki se je v dobrih dveh desetletjih uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov intermedijskih umetnosti v slovenskem prostoru in si obenem izoblikoval ugled tudi v mednarodnem okolju, bo že 23. leto zapored, tokrat med 10. in 26. novembrom, kraljeval v Mestni galeriji Nova Gorica ter na drugih lokacijah v mestu in tudi v sosednji Gorici. “Festival namreč ponovno povezuje obe mesti in se obenem veseli projekta Evropske prestolnice kulture leta 2025,” je poudarila direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc.

Tvegamo, ko zaupamo

K sodelovanju so povabili kuratorko Nino Jeza, ki je tokratno edicijo festival naslovila Zaupanje in tveganje. “Tema je zelo aktualna, še posebej če se ozremo v minuli dve leti, ko smo se večkrat vprašali, komu zaupamo. Tehnologiji? Politiki? Medijem?” je o izboru teme dejala kuratorka, ki bo to vlogo imela tudi na prihodnjem festivalu Pixxelpoint. Nina Jeza je umetnostna zgodovinarka in kustosinja, ki deluje na področju vizualne in intermedijske umetnosti.

Nina Jeza

kuratorka Pixxelpointa v letih 2022 in 2023

“Zaupanje in tveganje sta kot koncepta medsebojno izrazito povezana. Tvegamo, ko zaupamo, a hkrati ne moremo zaupati, če ne tvegamo.”

“Zaupanje in tveganje sta kot koncepta medsebojno izrazito povezana. Tvegamo, ko zaupamo, a hkrati ne moremo zaupati, če ne tvegamo. Bistvo zaupanja je prav upanje: upati si izbrati kompromis, ki preseže tveganje oziroma tveganje spremeni v določen odnos, skozi katerega vzpostavljamo bližino ali distanco, najsibo do drugih oseb, predmetov ali drugačnega mišljenja,” še razmišlja kuratorka, ki sodeluje v mednarodnih izmenjavah in projektih ter na razstavah in tudi na mednarodnih umetniških kolonijah. Podpisala se je pod številne uspešno izvedene dogodke ter objave v najrazličnejših elektronskih in tiskanih medijih, vključno s televizijskimi in z radijskimi prispevki.

Umetnost, ki nagovarja

Festival, ki izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev in je prerasel v festival sodobnih umetniških praks, bo letos gostil domače in tuje ustvarjalce. Sodelujejo Thanasis Kaproulias (Grčija), Moritz Wehrmann (Nemčija), Iva Tratnik, Tatiana Kocmur, Ryuzo Fukuhara, Stefan Doepner, Borut Savski, Andrej Štular, Janez Grošelj, Brina Ivanetič, Nika Oblak, Primož Novak, Ana Čavić, Renée O’Drobinak (Velika Britanija), Saša Bezjak, Jože Slaček, Jakob Vogrinec, Betina Habjanič, skupina Stran 22 ter študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani ter študentje Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. “Na mladih je treba graditi,” je odločitev, da k sodelovanju povabijo tudi umetnike študente, podkrepila kuratorka.

Kot še dodaja, umetnost - še posebej intermedijska - nosi v sodobnem času veliko odgovornost in je nedvomno tisto “sredstvo”, ki s svojo estetsko vrednostjo in nepristransko sporočilnostjo nevtralno nagovarja tako posameznika kakor družbo. “Odločitev za tveganje znotraj umetniškega diskurza je tako hkrati odločitev za upanje. Upati si spet zaupati,” je sklenila.

Odprtje osrednje razstave Zaupanje in tveganje ter uradno odprtje festivala Pixxelpoint bo v četrtek ob 20. uri. Pred tem bodo v Galeriji Agorè v Gorici odprli razstavo del študentov, nato pa v Galeriji Tir na Mostovni še interaktivni inštalaciji skupine Stran 22. V naslednjih dneh bodo sledili performasi, predavanje o aktivizmu ter delavnice risanja s svetlobo, upravljanja z droni, Lego robotike za otroke ...


Najbolj brano