Na ustavnem sodišču zahtevajo prednostno obravnavo

Na ustavnem sodišču ne morejo napovedati, kdaj bodo obravnavali pritožbo Liste Zavedno Koper in njihovega županskega kandidata Patrika Grebla. Spomnimo, da so se v stranki za ta korak odločili potem, ko je upravno sodišče pritrdilo koprski občinski volilni komisiji, ki jih je izločila iz volilne tekme, ker kandidatur niso potrjevali po tajnem postopku, kot to predvideva zakon.

Prvak Liste Zavedno Koper  Patrik Greblo (desno), Katja Pegan in 
Rado Pišot opozarjajo na kršitev človekovih pravic in temeljnih 
svoboščin 63 občanom, ki so želeli kandidirati na njihovi listi za 
občinski svet in krajevne skupnosti.  Foto: Nataša Hlaj
Prvak Liste Zavedno Koper Patrik Greblo (desno), Katja Pegan in Rado Pišot opozarjajo na kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin 63 občanom, ki so želeli kandidirati na njihovi listi za občinski svet in krajevne skupnosti.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Ustavni sodniki se bodo v četrtek sestali na redni seji. Katere zadeve bodo obravnavali in ali je predvidena morebitna razširitev dnevnega reda s točko o Greblovi pritožbi, bo znano v torek.

Vztrajajo, da je bilo glasovanje tajno

Predlagatelj Liste Zavedno Koper Boštjan Bedene je vložil skupno ustavno pritožbo, štirje kandidati (Patrik Greblo, Katja Pegan, Rado Pišot in Dimitrij Piciga) pa še posamično pritožbo, ker se sklicujejo na spoštovanje človekovih pravic. Zahtevali so prednostno obravnavo, saj nas od lokalnih volitev ločita le še dva tedna. Zahteve po začasnem zadržanju volitev pa niso vložili.

Patrik Greblo

Lista Zavedno Koper

“Občinska volilna komisija je napačno interpretirala statut in zapisnike ter napačno prejudicirala in nas tako oškodovala, ker ne moremo kandidirati.”

“Šlo je za neresnicoljubnost ugotovitve občinske volilne komisije. Verjamemo v pravno državo, zato se nadejamo, da nam bodo omogočili nadaljevanje naše poti,” meni prvak Liste Zavedno Koper Greblo. Pravi, da sta jima pri iskanju pravice podporo izrekla dva županska protikandidata v Kopru, a ne želi razkriti njunih imen.

Kot navajajo v listi, je izvršni odbor stranke glasovanje izvedel tajno, kar so v pritožbi dokazovali s priloženimi kopijami glasovnic. Tudi statut stranke ni v neskladju z zakonom, saj ne določa ne javnega ne tajnega glasovanja, poudarjajo.

Rajko Pirnat ne vidi več veliko pravnih možnosti

Ustavni pravnik Rajko Pirnat je za časnik Delo povedal, da se strinja s stališčem, da mora biti taka kandidatura zavrnjena. “Zakon je jasen: glasovanje o kandidaturi mora biti tajno, kar dokazuje zapisnik, iz katerega mora biti nedvoumno izražen volilni rezultat,” je pojasnil. Dodal je še, da po odločitvi upravnega sodišča ne vidi več veliko možnosti za nadaljnjo pravno pot.

“V postopku registracije stranke je ta dokument natančno pregledalo ministrstvo za notranje zadeve, pri čemer niso zasledili zakonskih neskladnosti in niso zavrnili naše registracije,” pravi Greblo. Sklicuje se tudi na statute nekaterih drugih strank s podobno pravno-formalno ureditvijo.

“Glasovnice niso del predpisane dokumentacije”

“Zanimivo je, da upravno sodišče po preučitvi naše dokumentacije, med katero smo priložili tudi glasovnice, ni več delilo stališča občinske volilne komisije, da so bile volitve javne. Vseeno je menilo, da bi morali tajnost volitev dokazati že v postopku pred odločitvijo občinske volilne komisije. Ob tem velja poudariti, da glasovnice niso del predpisane dokumentacije, zato jih tudi nismo priložili k vlogam kandidatur. Tako je občinska volilna komisija povsem napačno interpretirala statut in zapisnike ter napačno prejudicirala in s tem oškodovala kar 63 občank in občanov, ki kandidiramo,” je kritičen Greblo.

Zavrnjeni kandidat za člana občinskega sveta Rado Pišot še opozarja: “V tej situaciji smo se znašli zaradi dvoma in ne zaradi dejstva.”

Ovirani demokratični procesi?

V listi vztrajajo, da ni šlo za vsebinske pomanjkljivosti, temveč formalne, zato menijo, da bi jih morala občinska volilna komisija pozvati k dopolnitvi vloge, kar je po njihovem prepričanju običajen postopek v drugih občinah. “Druge občinske volilne komisije prevzamejo tudi vlogo mentorjev in vlagateljem kandidatur pomagajo z nasveti, imajo nekakšne sestanke, ker jim je v interesu, da je čim manj pomanjkljivih vlog. Čudi nas, da v Kopru delujejo povsem drugače,” pravi Katja Pegan, ena od nesojenih kandidatk za zasedbo položaja občinske svetnice.

Greblo je ogorčen nad ravnanjem občinske volilne komisije. “Obžalujem, da so demokratični procesi v Kopru tako ovirani.” Meni, da je retorika predsednika občinske volilne komisije Miloša Senčurja nesprejemljiva, saj je po njegovih besedah med volilno kampanjo in brez pravnomočne odločitve višjih institucij, da so res izločeni iz tekme, podajal neprimerne vrednostne sodbe.


Najbolj brano