Dostopna zdrava hrana

Ljubljana bo od jutri do ponedeljka tretjič gostila Evropski simpozij hrane (European Food Summit). Slovenska kuharska mojstrica Ana Roš je na včerajšnji novinarski konferenci poudarila, da simpozij Slovenijo postavlja na gastronomski zemljevid, kamor si želi biti umeščena in kamor tudi sodi.

Evropski simpozij hrane so predstavili (z leve): organizator Martin Jezeršek, kuharska mojstrica Ana Roš in publicist Andrea Petrini. Foto: STA
Evropski simpozij hrane so predstavili (z leve): organizator Martin Jezeršek, kuharska mojstrica Ana Roš in publicist Andrea Petrini. Foto: STA

Letošnji simpozij se osredotoča na pomen trajnostnega odnosa do hrane, ki celostno vpliva na posameznika, okolje in skupnost, ter na pomen oblikovanja odgovornejših navad, s katerimi v ospredje prihaja bolj zavestno in premišljeno ravnanje s hrano, so na novinarski konferenci v Ljubljani povedali organizatorji.

V ospredju bodo dame v gostinstvu

V okviru dogodka bo v soboto potekal Gourmet Ljubljana Crawl. Gre za kulinarično raziskovanje, prepleteno z zgodbami kulturnih hramov in znamenitostmi, kjer se bodo predstavile ženske predstavnice združenja JRE Slovenija. Zvečer bo sledil dogodek Ljubljana Soul Chefs, ki bo potekal v treh različnih gostilnah s primeri uspešnih družinskih zgodb.

V nedeljo bodo kulinarični izleti za gostujoče novinarje, ki bodo spoznali povezovanje slovenskih lokalnih pridelovalcev in vrhunskih kuharskih mojstrov. Vodja sektorja za raziskave, razvoj, inovacije in evropske projekte na Slovenski turistični organizaciji Barbara Zmrzlikar je poudarila, da je izlet namenjen predvsem predstavitvi najboljših slovenskih kulinaričnih praks in uravnoteženi predstavitvi vseh predelov države.

Prehrana zdravega razuma

Osrednji del simpozija bo v ponedeljek, ko bodo na Ljubljanskem gradu k naprednemu razmišljanju in delovanju v prid boljše in trajnostne prihodnosti spodbudili vrhunski svetovni kuharski mojstri, znanstveniki in novinarji. Na dogodku bo predstavljen tudi manifest Prehrana zdravega razuma , katerega cilj je izboljšati odnos družbe do prehrane in prehranskih sistemov in spregovoriti o najrazličnejših popularnih dietah.

Manifest je prav tako apel posameznikom, da začnejo delati pozitivne spremembe pri prehranskih odločitvah, saj je ključno, da ljudje razumejo posledice vsake prehranske odločitve tako s trajnostnega, kot tudi z družboslovnega in etičnega vidika, je pri tem poudaril direktor Jezeršek gostinstva Martin Jezeršek. Dodal je, da manifest hkrati opozarja organizacije in pripravljavce prehranskih politik, da mora kakovostna in zdrava hrana postati bolj dostopna vsakomur.


Najbolj brano