Brez strahu ni ne poguma ne uspeha

Predstava Neustrašne je za oder prirejena serija stripovskih vinjet francoske avtorice Pénélope Bagieu. Govori o sedmih ženskah, ki so si skozi zgodovino drznile biti drugačne, samosvoje in pogumne, namenjena pa je otrokom od devetega leta starosti dalje. Premierno jo bodo igralci SNG Nova Gorica na velikem odru uprizorili jutri ob 18. uri.

V predstavi Neustrašne igrajo Radoš Bolčina, Ana Facchini, Lara Fortuna, Arna Hadžialjević, Helena Peršuh, 
Dušanka Ristić, Marjuta Slamič in Andrej Zalesjak. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan
V predstavi Neustrašne igrajo Radoš Bolčina, Ana Facchini, Lara Fortuna, Arna Hadžialjević, Helena Peršuh, Dušanka Ristić, Marjuta Slamič in Andrej Zalesjak. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

NOVA GORICA > Neustrašne je za oder prirejena serija stripovskih vinjet francoske avtorice Pénélope Bagieu. Govori o ženskah, ki so si drznile biti drugačne, samosvoje in pogumne, o ženskah, kot so športne zvezdnice, umetnice, borke za živali in svetilnike, ginekologinje ... Veliko so tvegale in s tem opazno ali subtilno zaznamovale zgodovino.

Portreti neukrotljivih žensk

Plavalka in igralka Annette Kellerman, rešiteljica svetilnika Giorgina Reid, atletinja Cheryl Bridges, ljubiteljica sodobne umetnosti Peggy Guggenheim, tolmačka živali Temple Grandin, bradata Clémentine Delait in antična ginekologinja Agnodika so portreti neukrotljivih žensk. “Njihove želje, hrepenenja, delo so pogosto terjali visoko ceno, da lahko tukaj svobodno govorimo, objemamo, ustvarjamo, hodimo naprej,” jih oriše režiserka Mateja Kokol.

V predstavi bodo zaigrali Radoš Bolčina, Ana Facchini, Lara Fortuna, Arna Hadžialjević, Helena Peršuh, Dušanka Ristić, Marjuta Slamič in Andrej Zalesjak. Namenjena je najstnikom, pa tudi starejšim upornikom. “Primerna je za otroke od devetega leta starosti naprej, a je medgeneracijska, saj bodo tudi starejši v njej našli svojo zgodbo,” še doda režiserka, ki je tokrat prvič delala v SNG Nova Gorica, za kar je izredno hvaležna.

Predstavo opiše kot potovanje po zgodovini pionirk poklicev, izumov, umetnosti in upora, po ženski duši, polni strahu, poguma, ovir, katarze in boja za pravico do obstoja lastne identitete, s katero so pripomogle dobrobiti sebe in drugih. Je obenem humoren, živahen in empatičen ples skozi družbeno, zgodovinsko, politično, javno in intimno perspektivo ter zagovor drugačnosti kot vrednote življenja, zgodovine in osebne rasti.

Da je ženskam dovoljeno opravljati zdravniški poklic, je bila v stari Grčiji zaslužna Agnodika, ki jo igra Marjuta Slamič: “Izziv je bila celotna predstava, saj prehajamo iz enega dela v drugega. Pomembno je, da se mladi zavedajo, da se je za uspeh oziroma dosego nekega cilja treba potruditi, saj nič ne pride samo od sebe.”

Navdihujoče zgodbe

Besedilo sta priredili strokovnjakinja za mladinsko literaturo Larisa Javernik in režiserka Mateja Kokol. “V procesu adaptacije za odrsko uprizoritev je izbor zgodb šel skozi več sit, saj jih je bilo na začetku 20. Nazadnje sva izbrali teme, ki so se nama zdele pomembne za mladega človeka,” pojasnjuje dramaturginja Larisa Javernik.

Kot še dodajajo ustvarjalci, je uprizoritev preplet zvrsti (dramskega, glasbenega in fizičnega gledališča) ter žanrov (epopeja, tragedija, komedija, zgodovinska, pustolovska in romantična drama). Zanimiva je tako za dekleta kot za fante, ki skozi igro odkrivajo zapleteno dušo, morda le ne tako drugačno od njihove. Morda je skozi zgodovino morala biti le nekoliko bolj “neustrašna”. Ali - kot trdi igralka Dušanka Ristić, ki v predstavi išče lepoto: “Brez strahu ni poguma.”


Najbolj brano