Spremenjena politična razmerja v Sežani so prinesla večino opoziciji

Mandat je sežanski župan začel s tesno večino v občinskem svetu, končal pa s podobno opozicijsko večino, ki je vplivala na sprejemanje odločitev, nenazadnje tudi na zadnji proračun, v katerem je omejila županovo razpolaganje s sredstvi. Povišanih tonov pa na sejah večinoma ni bilo.

Sežanski občinski svet med eno od sej v iztekajočem se mandatu. Foto: Lea Kalc Furlanič
Sežanski občinski svet med eno od sej v iztekajočem se mandatu. Foto: Lea Kalc Furlanič

SEŽANA > Večino dosedanjih mandatov sežanski župani v občinskem svetu niso imeli težav s svojimi predlogi, saj se je iz mandata v mandat v svetu vrtelo precej istih obrazov. Če pa je že zmanjkal kakšen glas, so bile nove liste hitro pripravljene na sodelovanje.

Politična razmerja so se spremenila pred štirimi leti, ko se je Davorin Terčon odločil, da ne bo več kandidiral za župana, temveč s svojo listo le za občinski svet. V lokalno politično areno so vstopili nekateri novi (ali pa vsaj delno novi) obrazi. Razplet drugega kroga županskih volitev je pričakovano na župansko mesto postavil Davida Škabarja, občinski svet pa je bil precej prevetren. V njem se je moč med strankarskimi kandidati in lokalnimi listami krepko nagnila v prid slednjih.

Prvo leto je imel župan v svetu solidno večino, ki pa jo je kmalu izgubil in večino mandata je imela večino opozicija. Občinski svet pomembnejših odločitev, bistvenih za razvoj občine, ni sprejemal.

Prvo leto je imel župan v svetu solidno večino, ki pa jo je kmalu izgubil. Lista Prevetrimo Kras s tremi svetniki je odrekla podporo županu, ker njihovih predlogov nikoli niso upoštevali, obenem pa je njihov član Matej Glavina odstopil z mesta predsednika komisije za volitve in imenovanja (KVIAZ). Hkrati je še deset svetnikov (od skupno 20) zahtevalo zamenjavo celotne komisije in s tem tudi uspelo. To je verjetno eden redkih primerov v slovenskem merilu, da je občinski svet naknadno imenoval KVIAZ z opozicijsko večino. Opozicija je to pri nekaterih imenovanjih znala unovčiti. Ob svojih treh svetnikih in treh liste Za gospodarstvo Krasa je župan imel večinoma podporo še svetnikov Levice, Desus in SMC.

Občinski svet v svojem mandatu večjih odločitev, pomembnih za razvoj občine, ni sprejemal. Še najbolj vztrajna in kritična sta bila glasova Davorina Terčona in svetnika SDS Draga Pireca, ki je bil glasen tudi na račun tega, da je bila občina praktično do konca mandata brez direktorja občinske uprave.

Svetniki so se ukvarjali z največjim gospodarskim projektom v občini, logističnim centrom Adria, čigar gradnja je letos nekaj mesecev zastala. Razprava se je osredotočala na vprašanje, kako bo ta velik center vplival na Sežano, o čemer bi sicer morali vsestransko razmišljati pred začetkom projekta, saj stanovanj v Sežani ni, šoli pa tudi pokata po šivih. Svetnike je razburjalo tudi vprašanje priseljevanja za potrebe centra, čeprav je na Sežanskem še vedno precej brezposelnih. V špediciji je nekoč delalo približno 2000 oseb. S temi vprašanji se bo gotovo ukvarjal tudi nov občinski svet. Je pa bil soglasen pri zadnjem (predvolilnem) proračunu, ko je izglasoval 18,8 milijona evrov odhodkov in 2,6 milijonov evrov posojila.


Najbolj brano