Draginja praznične okrasitve ne bo odnesla

Energetska draginja v dodatne ukrepe za zmanjševanje porabe energije sili tudi občine in občinske javne zavode. Na občinah izpostavljajo vlaganja v energetske sanacije stavb, zamenjavo razsvetljave in načina ogrevanja. Bodo omejile tudi praznično osvetlitev v božično-novoletnem času? Na občinah pravijo, da prihranki ne bi odtehtali vzdušja.

Na občinah pravijo, da zaradi varčnih led lučk praznična osvetlitev 
ni tako visok strošek, da bi se ji odrekli (na fotografiji okraševanje 
novogoriškega Bevkovega trga pred dvema letoma).   Foto: Leo Caharija
Na občinah pravijo, da zaradi varčnih led lučk praznična osvetlitev ni tako visok strošek, da bi se ji odrekli (na fotografiji okraševanje novogoriškega Bevkovega trga pred dvema letoma).  Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Novogoriška mestna občina je vse novoletne lučke že pred leti zamenjala za energetsko izjemno varčne. “Trošijo zelo malo energije in tisto, kar bi privarčevali, se nam ne zdi, da bi odtehtalo vzdušje, ki ga pričaramo zlasti otrokom in družinam ob novoletno-božičnem času. To je še toliko bolj pomembno, če se nam obetajo časi večjih stisk. Občina mora skrbeti za dobro počutje ljudi, za vzdušje in če ga lahko z lučkami pričaramo, ga bomo,” odgovarja župan Klemen Miklavič. Občina je lani za električno energijo za novoletne lučke namenila vsega skupaj 3641 evrov. Glede siceršnjega varčevanja z energijo pa pravi, da bodo s potrditvijo rebalansa proračuna lahko centralizirali sistem ogrevanja v občinski stavbi, ki bo omogočal pregled nad temperaturo v vseh pisarnah v stavbi. Priporočila glede varčevanja so posredovali tudi na vse javne zavode.

Na Mestni občini Koper bodo praznično okrasitev prilagodili, med drugim bo vklopni čas osvetlitve skrajšan do polnoči. “Vsekakor pa smo mnenja, da lepo okrašeno mesto pozitivno vpliva na razpoloženje prebivalcev in obiskovalcev ter pomaga pričarati praznično in pozitivno vzdušje, ki je bilo v preteklih dveh letih nekoliko okrnjeno zaradi epidemije,” dodajo. Sicer pa si občina prizadeva za modernizacijo javne razsvetljave z vgradnjo varčnejših led svetil. Novoletna osvetlitev je v tem pogledu zelo majhen porabnik, saj je v celoti opremljena s svetili led. Zato, da poraba v tem času ne bo presegla običajne, pa bo občina druge nenujne osvetlitve prilagodila oziroma začasno izklopila okrasno razsvetljavo v obliki talne osvetlitve dreves.

Klemen Miklavič

novogoriški župan

“Občina mora skrbeti za dobro počutje ljudi, za vzdušje in če ga lahko z lučkami pričaramo, ga bomo.”

100 evrov za blaženje energetske revščine

Na ajdovski občini posebnih varčevalnih oziroma dodatnih ukrepov glede na rast cen energentov doslej še niso uvedli. V teku pa je izdelava projektov za zamenjavo sistema razsvetljave v osnovnih šolah (Col, Dobravlje) ter v Zavodu za šport. V prihodnjih dveh letih načrtujejo še zamenjavo ogrevanja na Zavodu za šport in OŠ Otlica, zamenjavo fasade na podružnični šoli Črniče ter OŠ Col ter nekaj drugih manjših sanacij v stavbah javnih zavodov.

Glede okrasitve pravijo, da ta že v preteklosti ni bila bogata, je pa vseeno ustvarila prijetno praznično vzdušje. “Z dobavitelji električne energije imamo pogodbe sklenjene po starih, nižjih cenah, zato bo letošnji strošek enak lanskemu, ki je znašal 22.000 evrov.”

Na piranski občini so poleg dolgoročnejših ukrepov, kot so to energetske sanacije javnih zgradb, vlaganja v izboljšanje prometne infrastrukture in postopna elektrifikacije voznega parka, letos sprejeli dodatne ukrepe za spopadanje z visokimi cenami energentov. Med drugim so uvedli novo obliko denarne pomoči za materialno ogrožene občane za blaženje ter preprečevanju energetske revščine, ki znaša 100 evrov.

Materialno ogroženi občani, ki koristijo program Ekosklada ZERO oziroma brezplačni obisk energetskega svetovalca, pridobijo tudi brezplačen paket naprav za zmanjšanje rabe energije in vode (varčne sijalke, podaljški za elektriko s stikalom za izklop, varčevalni nastavki za sanitarno vodo in tuš, tesnila za okna).

Izklopi dekorativne osvetljave?

K skupnemu javnemu naročilu za dolgoročni zakup električne energije in k varčevanju so pozvali javne zavode. V občinski upravi prostorov ne smejo hladiti na manj kot 24 stopinj Celzija oziroma v zimskem času ne pretirano ogrevati. V upravni stavbi so zamenjane navadne sijalke z varčnejšimi led sijalkami, izven poslovnega časa se izklaplja opremo in naprave, ki takrat niso v rabi. Načrtujejo še menjavo stavbnega pohištva na dveh straneh upravne zgradbe, kar bo znižalo ogrevalne stroške.

Upravljavca z javno razsvetljavo pa so pozvali, da preuči možnosti zmanjšanja razsvetljave in izklopa določenih delov dekorativne razsvetljave (npr. obzidje, cerkve …) v določenih časovnih obdobjih. Poskrbeli pa so tudi za pametno osvetlitev največjih športnih infrastrukturnih objektov z varčnimi led reflektorji in sistemom razsvetljevanja, ki se vklopi le v času uporabe športnih površin. Izpostavljajo tudi spodbujanje trajnostne mobilnsoti (izposoja e-koles). V zvezi s praznično osvetlitvijo pa poudarjajo, da gre za osvetlitev z led svetili z zelo nizko porabo energije.

Tudi na sežanski občini so že pred časom obnovili javno razsvetljavo, v občinski stavbi zamenjali ogrevalne sisteme, večina prostorov ima možnost uravnavanja ogrevanja. Vse obnove javnih objektov se prav tako izvajajo v smeri trajnostnega zmanjševanja rabe energije. K varčnemu ravnanju pozivajo tudi javne zavode.

Tudi pri praznične okrasitvi zasledujejo varčno porabo energije. Lani, potem ko je občina vsa praznična svetila nadomestila z varčnimi, je poraba električne energije, povezana z novoletno okrasitvijo, znašala približno 1000 evrov, leto pred tem pa 2000 evrov.


Najbolj brano