Zaključuje se volilna kampanja pred predsedniškimi volitvami

Volilna kampanja pred nedeljskim prvim krogom volitev predsednika republike se izteka, sedmerica kandidatov ima le še danes priložnost za prepričevanje volivcev, predvsem tistih, ki so še neodločeni. Opolnoči pa bo začel veljati molk in bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano.

Volilna kampanja pred nedeljskim prvim krogom volitev predsednika republike se izteka Foto: STA
Volilna kampanja pred nedeljskim prvim krogom volitev predsednika republike se izteka Foto: STA

SLOVENIJA > Sklepni dan volilne kampanje bodo kandidati s srečanji in pogovori z volivci poskušali predvsem prepričati še neopredeljene, naj v nedeljo glas oddajo prav za njih. Zadnjo priložnost za prepričevanje volivcev pa bodo imeli še na današnjem sklepnem soočenju, ki ga zvečer pripravlja Pop TV.

Danes bodo tudi objavljene še zadnje javnomnenjske raziskave, ki bodo nakazale razpoloženje volivcev tik pred volitvami. V nedeljo bodo sicer volivci izbirali med sedmerico kandidatov, ki bodo na glasovnicah navedeni po naslednjem vrstnemu redu: Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič in Sabina Senčar.

Kampanja se bo uradno zaključila opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Od polnoči pa do 7. ure ter od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. Preko dneva, torej v soboto in nedeljo, od 7. do 19. ure, pa bo domnevne kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Ker je v tem času stekla tudi kampanja pred lokalnimi volitvami, se je postavilo vprašanje, kako bo inšpektorat za notranje zadeve v času prekrivanja volilnega molka pred predsedniškimi volitvami in kampanje pred lokalnimi ločeval aktivnosti oziroma postopal v primeru morebitnih zlorab, če bi posamezne stranke v okviru lokalne kampanje to izkoristile tudi za promocijo posameznih predsedniških kandidatov.

A na inšpektoratu pojasnjujejo, da pri prekrivanju dveh kampanj ne vidijo razloga za težave, saj je zakon, ki ureja volilno in referendumsko kampanjo, glede te problematike jasen. Poleg tega so imeli v preteklosti že podobne okoliščine, ko je prihajalo na primer do dveh hkratnih kampanj v času volitev in referendumov, pojasnjujejo. Sicer pa domnevne kršitve obravnavajo od primera do primera, so dodali.


Najbolj brano