Po ugrizu modrasa srečen konec

Žensko, ki jo je prejšnjo soboto v Dolini Glinščice ugriznila kača, so v sredo odpustili iz bolnišnice. 65-letna izletnica iz okolice Siene v Toskani je bila hospitalizirana štiri dni, iz preventivnih razlogov so jo dva dneva zdravili tudi na intenzivni negi. Njeno zdravstveno stanje je zdaj dobro.

Zatekla roka nesrečne izletnice 24 ur po ugrizu modrasa.
Zatekla roka nesrečne izletnice 24 ur po ugrizu modrasa. 

DOLINA GLINŠČICE > Podrobnosti sobotnega dogodka je na Facebooku objavil naravoslovec Enrico Benussi, ki je bil v soboto zraven.

“Ugrizu modrasa doslej v dolgih letih pohodov v naravo k sreči nisem nikoli prisostvoval,” je zapisal. “V soboto pa je prijateljica imela smolo, da se je z roko nehote naslonila ravno na dvoletnega modrasa, samca. Ni ga opazila, ker je bil ovit okrog lesene ograje v bližini melišča,” nadaljuje Benussi. Reakcija živali je bila seveda takojšnja. “Prijateljici smo takoj nudili potrebno pomoč in jo nato pospremili do koče Premuda.” Počasi so do koče skupaj hodili približno četrt ure; če je roka takoj zatekla, se najhujše bolečine namreč pojavijo šele eno uro ali več po ugrizu. Pri koči so jo pričakali reševalci, ki so jih izletniki poklicali že s kraja nesreče.

V dolini Glinščice po navedbah naravoslovcev v zadnjih 60 letih niso zabeležili napadov modrasa na človeka.

Reševalci so žensko prepeljali v bolnišnico. “Pohvaliti jo moramo, ker je vseskozi ohranila mirno kri,” je o prijateljici zapisal Benussi, ki je imel v tistih napetih trenutkih odločilno vlogo.

Modras s tipičnim rožičkom Foto: Enrico Benussi

Njeno zdravstveno stanje je terjalo veliko pozornost, zdravniki so jo iz preventivnih razlogov dva dni hospitalizirali na oddelku za intenzivno nego. V tem času pa je v bolnišnici prišlo tudi do tatvine; potem ko so pacientko preselili z oddelka za urgentno medicino na intenzivno nego, nahrbtnik pa je nekaj časa ostal na prvotnem oddelku, je neznanec iz njene denarnice ukradel denar. Tatvino je menda prijavila.

Benussi se je po sobotnem dogodku v Dolini Glinščice posvetoval s kolegoma, strokovnjakoma Sergiom Dolcejem in Nicolo Bressijem. Zatem je lahko potrdil, da v tej dolini vsaj v zadnjih 60 letih ni bilo napadov modrasa na človeka. Skupno pa so v tem dolgem obdobju opazili le kakih petnajst modrasov, kar potrjuje, da gre za razmeroma plahega plazilca. Modras (znanstveno ime je Vipera ammodytes) je strupenjača iz družine gadov. Od navadnega gada se loči po značilnem rožičku na nosu.

Jeseni gredo te živali v zimsko spanje, z letošnjim toplim oktobrom pa se je njihova sezona podaljšala. DB


Najbolj brano