Premier Golob bo decembra nagovoril Evropski parlament

Premier Robert Golob bo na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu 13. decembra nagovoril evropske poslance, je STA izvedela iz virov v Evropskem parlamentu.

Robert Golob Foto: Thierry Monasse/STA
Robert Golob Foto: Thierry Monasse/STA

LJUBLJANA/STRASBOURG > Nagovori evropskih voditeljev so v Evropskem parlamentu že dolgoletna praksa. Ta teden je evropske poslance na plenarni seji nagovorila slovaška predsednica Zuzana Čaputova.

Marca 2019 je imel priložnost za nagovor Evropskega parlamenta tudi tedanji slovenski premier Marjan Šarec, ki pa se je odločil, da ne nastopi pred evroposlanci. Kot je pojasnil, bi lahko njegov govor v času tik pred koncem mandata Evropskega parlamenta razumeli kot predvolilnega. Odločitev je precej razburila slovensko javnost, mediji in politiki so tedaj ocenjevali, da gre za zapravljeno priložnost za predstavitev stališč Slovenije.

Zadnji predsednik slovenske vlade, ki je imel govor v Evropskem parlamentu, je bil Janez Janša julija lani kot premier predsedujoče Svetu EU. Evropskim poslancem je predstavil prednostne naloge šestmesečnega slovenskega predsedovanja Svetu EU, iz političnih skupin v Evropskem parlamentu pa dobil vrsto ostrih sporočil glede vladavine prava in pozive, naj takoj imenuje evropska delegirana tožilca v Sloveniji.


Najbolj brano