Položaj Liz Truss po kaosu v parlamentu še bolj negotov

Položaj britanske premierke Liz Truss je vse bolj negotov. Iz britanskega parlamenta so v sredo zvečer poročali o kaotičnih razmerah ob glasovanju o prepovedi hidravličnega lomljenja, več konservativnih poslancev naj bi prisilili v podporo vladi. Pred tem je odstopila notranja ministrica Suella Braverman, ki je ostro kritizirala premierko.

LONDON > Notranja ministrica je v sredo kot razlog za odstop sicer navedla lastno kršitev pravilnikov, a je hkrati priznala, da ima zadržke glede usmeritve aktualne vlade. V odstopnem pismu je zapisala, da je vlada prelomila ključne obljube.

Kasneje so zaokrožile tudi govorice o odhodu vodje poslanske skupine konservativcev Wendy Morton in njenega namestnika Craiga Whittakerja, a je BBC davi poročal, da za zdaj ostajata na položaju.

Iz britanskega parlamenta so sicer v sredo zvečer poročali o pravem kaosu ob glasovanju o zakonu o hidravličnem lomljenju. Predlagali so ga opozicijski laburisti, ki nasprotujejo odpravi prepovedi frackinga, ki jo predlaga vlada.

Tudi številni konservativni poslanci odpravi prepovedi nasprotujejo, a so jim v stranki dali vedeti, da bo glasovanje dejansko izrekanje o zaupnici vladi in premierki, ter jim zagrozili s sankcijami.

Kljub temu 40 torijskih poslancev ni glasovalo in na Downing Streetu so danes že napovedali disciplinske ukrepe proti njim. Vladna stran je sicer na glasovanju dobila dovolj podpore.

V javnost pa so prišla poročila, da so več konservativnih poslancev celo fizično prisilili, da so podprli vlado. Laburistična poslanka Anna McMorrin je na Twitterju zapisala, da je bila priča, kako je njen konservativni kolega jokal ob pritiskih, naj podpre vlado. Laburisti so zato zahtevali preiskavo o pritiskih na poslance vladajoče stranke.

Urednik vplivne spletne strani ConservativeHome Paul Goodman je dejal, da še nikoli ni videl takšnega kaosa, kot je bil v parlamentu v sredo. Tudi več torijskih poslancev je priznalo, da še nikoli niso bili priča takšnemu dogajanju.

Po poročanju medijev naj bi odbor 1922 dobil že več kot 54 pisem poslancev, ki pozivajo h glasovanju o nezaupnici premierki.

Ta je tako pod vse večjim pritiskom, naj odstopi. Med drugimi jo je k temu danes pozval nekdanji minister za brexit David Frost, ki je zapisal, da njena vlada ne sledi niti programu, ki ga je zastavila v kampanji za vodenje vlade oziroma stranke letos poleti, niti programu stranke iz leta 2019.

Truss je med kampanjo napovedovala znižanje davkov, s čimer bi spodbudili gospodarsko rast, a je po objavi načrta o tem prišlo do pretresa na trgih in padca funta. Novi finančni minister Jeremy Hunt je nato v ponedeljek napovedal, da se odpovedujejo skoraj vsem predlaganim ukrepom.


Najbolj brano