Vlada in Fides podpisala sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v imenu vlade z namestnikom vodje pogajalske skupine Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Gregorjem Zemljičem podpisal sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti. Sporazum predvideva oblikovanje ločenega plačnega zdravstvenega stebra v okviru plačnega sistema javnega sektorja.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in namestnik vodje 
pogajalske skupine Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides 
Gregor Zemljič Foto: Nebojsa Tejic/STA
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in namestnik vodje pogajalske skupine Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Gregor Zemljič Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > Zemljič je podpis sporazuma označil za prvi korak k celoviti rešitvi težav javnega zdravstvenega sistema, na katere v Fidesu po njegovih besedah opozarjajo že več kot 10 let. Bešič Loredan pa je sporazum označil za zgodovinski.

Glavna zahteva sindikata ob napovedi stavke je sicer bila izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja. Kot je danes povedal Zemljič, v sindikatu razumejo argumente vlade, da je omenjeni sistem eden od temeljnih sistemov državotvornosti. "V tej fazi smo se morali strinjati, da izstop v pravem pomenu ni možen niti teoretično," je dejal.

Njihov namen ni nikoli bil izstopiti iz zakonodajnih oz. ustavnih okvirjev, pač pa da zožijo deležnike, ki se pogovarjajo o specifiki, odgovornosti posameznih poklicev, na tiste, ki zastopajo zaposlene v zdravstvu, je pojasnil.

Vlada se sicer s sporazumom zavezuje, da bo ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja oblikovala do 1. aprila prihodnje leto in ga nato do 30. junija vložila v zakonodajni postopek.

Zavezuje se tudi, da bo omogočila ločeno urejanje specifik, povezanih z delom, odgovornostjo in plačilom zdravnikov in zobozdravnikov na način in v rokih, kot so določili v tem sporazumu, če bi druge poklicne skupine ali sindikati pogojevali ali omejevali urejanje plač zdravnikov in zobozdravnikov.

Po besedah Bešiča Loredana, ki se je zdravnikom in zobozdravnikom zahvalil za konstruktivna pogajanja in razumevanje trenutne situacije, bodo na ministrstvu pripravili sistemsko zakonodajo, katere del bo tudi sprememba plačnega sistema.

Sindikat se je ob tem zavezal, da do poteka omenjenih rokov v zvezi s tem vprašanjem ne bo sprožil stavkovnih aktivnosti. Če pa zaveze iz sporazuma ne bodo izpolnjene in bo prišlo do stavke zdravnikov in zobozdravnikov, bo vlada zagotovila nadomestilo plače za stavko.

Do sklenjenega sporazuma pa so kritični v vrstah Mladih zdravnikov Slovenije. "Dobili nismo ničesar, razen obljub. Zdravnik na začetku kariere dela še naprej na urgenci za 5,5 evra neto na uro, vrhunski nevrokirurg operira možgane za 14,4 evra na uro. Razočaranje med mladimi in tudi mnogimi starejšimi zdravniki je veliko. Že sedaj imamo 1000 zdravnikov premalo, ne mine teden, ko ne izvemo za odhod še kakšnega zdravnika iz sistema. Drvimo v smer balkanskega zdravstva," so zapisali so v sporočilu za javnost. Kot so dodali, je izraženo nezadovoljstvo zdravništva jasen signal vladi, da mora ukrepati takoj in odločno.

Ker sporazum sam po sebi ne dviguje zdravniških plač, sta vlada in sindikat sicer v vmesnem času začela s pogajanji glede tarifnega dela kolektivne pogodbe. Po besedah ministra najprej želijo urediti položaj mladih zdravnikov in zdravnikov specialistov.

Na vprašanje, če bo vlada ponudila možnost oblikovanja ločenih plačnih stebrov tudi drugim skupinam zaposlenim v javnem sektorju, je Bešič Loredan odgovoril, da ta možnost obstaja: "Ko bomo imeli prva vsebinska izhodišča, se bomo pogovarjali z vsemi sindikati."

Vladna stran in predstavniki sindikata Fides so sporazum o prekinitvi stavke parafirali na ponedeljkovih pogajanjih, a je moral sporazum potrditi še stavkovni odbor sindikata, ki je o njem odločal v torek. Odbor je sporazum potrdil, s tem pa je zdravniška stavka, ki je bila napovedana za danes, zamrznjena.

Stavko so sicer v Fidesu napovedali po izredni letni konferenci v drugi polovici septembra. Izmed glavnih so izpostavili zahtevo za izstop iz enotnega plačnega sistema s spremembo zakona o zdravniški službi, ob tem pa pogajanja za nov tarifni del kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Ob tem je Bešič Loredan ves čas poudarjal, da vlada ni naklonjena izstopu zdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je ob napovedi stavke izrazil pričakovanje, da bodo plače zdravnikov in zobozdravnikov mnogokratnik povprečne plače. "Verjetno se vsi strinjamo, da si specialist po 20 letih delovne dobe zasluži tri povprečne plače," je dejal.


Najbolj brano