Vaja uspela, gasilci rešili otroke in ravnateljico

Ko je ob 9. uri zagorelo v prostorih Osnovne šole Elvire Vatovec Prade, so učenci v spremstvu učiteljic in učiteljev mirno zapustili učilnice in se zbrali na dvorišču. Malo zatem so že zaslišali gasilsko sireno.

 Foto: Ilona Dolenc
Foto: Ilona Dolenc

PRADE > Gasilci Gasilske brigade Koper in Prostovoljnega gasilskega društva Pobeg-Čežarji so prihiteli s tremi vozili in šli takoj v akcijo reševanja otrok in ravnateljice, ki so ostali ujeti v prvem in drugem nadstropju šolskega poslopja.

Takšen je bil scenarij današnje gasilske vaje na OŠ Prade, kjer so učenci z zanimanjem spremljali, kako se gasilska lestev dviguje proti drugemu nadstropju in nato mahali sošolcem, ki jim je bila z vlogo “ujetnikov” namenjena tudi adrenalinska izkušnja v reševalni košari več kot 20 metrov nad tlemi.

Gasilci so otrokom nato prikazali še pavilno uporabo gasilnega aparata, pokazali, kaj se zgodi, če se gašenja gorečega olja namesto z gasilno odejo ali pokrovom lotimo kar z vodo, in kako ukrepati ob eksploziji manjše plinske jeklenke.

“Gasilski brigadi Koper in prostovoljnemu gasilskemu društvu Pobegi Čežarji se zahvaljujemo za doživet prikaz reševanja in gašenja. Z njimi že leta lepo sodelujemo. Naši šestošolci gasilsko brigado vsako leto tudi obiščejo,” je po vaji povedala ravnateljica OŠ Prade Maja Lindič. “Gasilec Peter Lipušček je dejal, da če s prikazom gašenja gorečega olja rešimo eno kuhinjo, je že vredno. In s tem se popolnoma strinjam. Nesreča ne počiva. Pomembno je, da znamo v dani situaciji odreagirati. Več se z mladino pogovarjamo, bolj jih lahko opremimo za izzive v življenju,” je še dodala.


Najbolj brano