Putin za štiri zasedene ukrajinske regije odredil vojno stanje

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal odlok za uvedbo vojnega stanja v ukrajinskih regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, ki so pod ruskim nadzorom in ki jih je Moskva z referendumi minuli mesec priključila k Rusiji. Odlok bo pričel veljati v četrtek, guvernerji omenjenih regij pa bodo v skladu z njim dobili več pooblastil.

 Foto: STA
Foto: STA

MOSKVA > "Podpisal sem odlok o uvedbi vojnega stanja v teh štirih subjektih Ruske federacije," je na zasedanju ruskega sveta za nacionalno varnost dejal Putin in dodal, da bo odlok takoj poslan v odobritev državnemu svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po Putinovih besedah bodo guvernerji štirih regij s tem dobili "dodatna pooblastila za zagotavljanje varnosti", poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Vojno stanje je posebno pravno stanje, ki ga zaradi neposredne vojaške ogroženosti razglasi pristojni državni organ, v katerem določene zakonodajne pristojnosti lahko preidejo na državne organe izvršilne veje oblasti in se lahko omeji na izvrševanje nekaterih človekovih pravic in svoboščin.

"V sedanjih okoliščinah se mi zdi potrebno, da vodjem vseh ruskih regij podelimo dodatna pooblastila," je ocenil ruski predsednik, ki je hkrati odredil tudi ustanovitev posebnega koordinacijskega sveta. Tega bo po njegovih besedah vodil predsednik vlade Mihail Mišustin.

Kremelj je kmalu zatem objavil odlok, v katerem piše, da bo vojno stanje v omenjenih regijah pričelo veljati v četrtek, navaja AFP.

"Režim v Kijevu ni hotel priznati volje ljudstva, zavrača vse predloge za pogajanja, streljanje se nadaljuje, civilisti umirajo," je še dejal Putin in v luči nedavnih napadov na ozemlje Rusije Ukrajino obtožil, da uporablja "teroristične metode" in v Rusijo pošilja sabotažne skupine.

Uvedba vojnega stanja po ruski zakonodaji sicer med drugim omogoča krepitev oboroženih sil, uvedbo policijske ure, omejitve gibanja, cenzuro in pridržanje tujih državljanov.


Najbolj brano