Golob za ponedeljek sklicuje vrh parlamentarnih strank

Predsednik vlade Robert Golob za ponedeljek sklicuje vrh parlamentarnih strank, na katerem bodo opravili širok posvet glede potencialnih ustavnih sprememb in sprememb volilne zakonodaje. Vabljeni so predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin, so potrdili v kabinetu predsednika vlade.

Predsednik vlade Robert Golob Foto: Katja Kodba/STA
Predsednik vlade Robert Golob Foto: Katja Kodba/STA

LJUBLJANA > Na posvetu predsednikov parlamentarnih strank in vodij njihovih poslanskih skupin bo prisotna tudi Maša Kociper, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade za odnose z DZ.

Posvet je za zdaj sklican za 13. uro na vladi, a se lahko zamakne zaradi seje DZ in poslanskih vprašanj na njej, so še dejali v kabinetu predsednika vlade.

Koalicija je v parlamentarni postopek konec septembra že vložila predlog za začetek postopka za spremembo ustave. Predlogi gredo v smeri, da bi imenovanje rednih sodnikov po zgledu preostalih evropskih držav umaknili iz rok poslancev in prenesli v roke predsednika republike. Ta bi to dolžnost lahko odklonil le v res izjemnih primerih, podobno kot pri razglasitvi zakonov. Glavno vlogo v postopku pa bi tako imel Sodni svet, ki že zdaj opravlja celoten kandidacijski postopek.

Potrebno podporo za spremembo ustave bo koalicija iskala pri opozicijski NSi, s SDS pogovorov niso opravili. Medtem so se v Gibanju Svoboda že pogovarjali z NSi, kjer so se zavzeli za nekatere ustavne spremembe, med drugim način imenovanja sodnikov, a sami pri tem predlagajo še spremenjeno sestavo Sodnega sveta. Koalicijski partnerji slednjemu niso naklonjeni.

V NSi so se zavzeli še za popravke volilnega sistema, preoblikovanje 18 volilnih enot in možnost glasovanja s preferenčnim glasom. Zavzemajo se tudi za ukinitev državnega sveta in spremembo načina imenovanja ministrov. Golob je že ob pobudi ustavnih sprememb s strani NSi dejal, da se bodo o tem dogovorili na srečanju.


Najbolj brano