Letošnja nagrajenca piranske občine: Silvester Opara in gostilna Na Burji

Silvester Opara je letošnji prejemnik Zlatega grba Občine Piran, grb odličnosti v turizmu za leto 2022 pa si je pripela gostilna Na Burji in v njenem imenu Oriella Medoš. Slovesnost ob občinskem prazniku, ki se je v portoroškem Grandu poklonil svojim prizadevnim sokrajanom, je dopolnil dogodek Tartini 3l3ctr0nic - Glasbena doživetja za radovedne učence in dijake.

Silvester Opara in piranski župan Đenio Zadković  Foto: Jadran Rusjan
Silvester Opara in piranski župan Đenio Zadković  Foto: Jadran Rusjan

PORTOROŽ > Nekdanje skladišče soli Grando je v petek in soboto zaživelo v duhu občinskega praznika, njegovih nagrajencev in tudi elektronske glasbe, ki se je spogledovala s slavnim maestrom Giuseppejem Tartinijem.

Čista narava in odlična domača kuhinja

Petkova zgodba, v Grandu uprizorjena na predvečer občinskega praznika, je potekala kot osrednja slovesnost v režiji Ivana Lobode in pod imenom Naša hiša/Casa nostra. V tej “hiši” prejemnik Zlatega grba Občine Piran ustvarja že dolgo časa. Ljubezen Silvestra Opare iz Sečovelj je namreč zapisana naravi, letos pa je njegovo prostovoljno delo na področju varstva okolja, ohranjanja narave ter preventive pred naravnimi nesrečami s spoštljivim priznanjem nagradila tudi občina.

Grb odličnosti v turizmu za leto 2022 pa je šel kulinariki, gastronomiji in tradicionalnim jedem, ki se kuhajo v Novi vasi in tamkajšnji gostilni Na Burji. Nagrado je prevzela Oriella Medoš in prisluhnila besedam utemeljitve, da gostilna Na Burji že dolga leta opazno prispeva k prepoznavnosti kulinarične ponudbe na destinaciji ter razvoju tradicionalne turistično-gastronomske ponudbe piranskega podeželja.

Oriella Medoš iz gostilne Na Burji je domov odnesla grb odličnosti v turizmu za leto 2022. Foto: Peter Litavsky

Tartini in elektronika

V praznovanje je občina vključila tudi v Piranu rojenega maestra Giuseppeja Tartinija ter dijake in učence piranskih šol. Glasbena doživetja so se začela pod imenom Tartini 3l3ctr0nic - Glasbena doživetja za radovedne učence in dijake, ter s koncerti elektronske glasbe, ki so jih pospremile strokovne razlage, interakcije z mladimi, učenci in dijaki pa so se preizkusili tudi na modularnih postajah za ustvarjanje elektronske glasbe. V razlage so bili vpleteni tako strokovnjaki kot dijaki Tržaškega konservatorija Giuseppe Tartini, performanse v interakciji z mladimi obiskovalci pa so izvedli že uveljavljeni glasbeniki Francesca Guccione, Tomy DeClerque in Dave Mech.

V kulturnem delu programa so nastopili še domači glasbeniki in plesalci Tonja Senčar, Nejc Špeh, Miriam Monica, Plesna šola Swank, Aljaž Lavrič, Erik Flego, Liam Koren, mladinski pevski zbor Osnovne šole Cirila Kosmača in Društvo Rosa Klementina. Slavnostna govornica na proslavi je bila dr. Lučka Kajfež Bogataj, po proslavi pa je Grando zaživel kot koncertna dvorana, kjer sta Festival FONS otvorila Bendit! Orchestra in Kraški muzikanti. AP


Najbolj brano