Brglez, Logar in Pirc Musar v boju za predsedniško palačo

Javnomnenjske ankete pred predsedniškimi volitvami uvrstitev v drugi krog z veliko gotovostjo obetajo Anžetu Logarju iz stranke SDS, ki kandidira neodvisno. Za drugo vstopnico naj bi se spopadla nestrankarska kandidatka Nataša Pirc Musar in kandidat strank SD in GS Milan Brglez. To trojico, ki ji kaže najbolje, smo prosili za odgovore na nekaj vprašanj.

Anžetu Logarju, Nataši Pirc Musar in Milanu Brglezu smo zastavili enaka vprašanja, da bi vsem trem dali enako možnost predstaviti njihovo razumevanje aktualnih razmer, vrednote in možne odzive na izzive, s katerimi se sooča naša skupnost.

Povprašali smo jih:

Katera aktualna družbena vprašanja bi kot predsednik/predsednica države postavili v ospredje in na kakšen način bi se v okviru predsednikovih pristojnosti opredeljevali do njih?

Na kakšno prihodnost bi - upoštevajoč globalno dogajanje - kot predsednik/predsednica države poskušali pripraviti ljudi?

Ali ocenjujete, da so davčne spremembe, ki jih je za področje davčne politike pripravila koalicija, korak v pravo smer?

Ali podpirate spremembe družinskega zakonika, ki istospolnim parom omogočajo posvojitev tujega otroka?

Slovenska manjšina v Italiji z zaskrbljenostjo spremlja razvoj tamkajšnjega političnega dogajanja po zmagi desnice na volitvah. Kakšne posledice volilnega izida za Slovence v Italiji pričakujete vi in kako bi se v funkciji predsednika republike odzvali, če bi zaznali poslabševaje družbene klime v odnosu do zamejskih rojakov?

Ali bi se strinjali z napotitvijo slovenskih vojaških svetovalcev v Ukrajino, če bi bila takšna odločitev na ravni zveze Nato?

Kako si boste osebno prizadevali za manjši ogljični odtis?

Vsakemu smo na koncu postavili še vprašanje, ki se nanaša le nanj.

V krajših intervjujih, ki jih objavljamo danes, smo ob kandidatu v celoti navedli le zadnje, izključno njemu namenjeno vprašanje. Ostala so navedena v tem članku in jih zaradi varčnosti s prostorom ne bomo ponavljali v celoti.


Najbolj brano