Elisa v nedeljo v Kinu Šiška: nazaj k prihodnosti z modrostjo preteklega

Kantavtorica Elisa ni le ena najbolj priljubljenih glasbenic zahodne sosede, saj njene skladbe, tako angleške kakor italijanske, odzvanjajo tudi z naših radijskih postaj, na Primorskem pa smo ji tudi že večkrat prisluhnili v živo. Tržičanka je leta 2006 nastopila na Koncertu na meji med obema Goricama, pa na Caprisovem koncertu leta 2006. V resnici pa je pri nas nastopila že leta 1997 na jamm sessionu v K4. V nedeljo se v Ljubljano vrača, a tokrat v Kino Šiška.

Elisa bo v nedeljo v Šiški skladbe z nove plošče prepletala z 
novimi. Foto: Maja Pertič Gombač
Elisa bo v nedeljo v Šiški skladbe z nove plošče prepletala z novimi. Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA > Tržičanka Elisa Toffoli (1977) je mednarodno občinstvo kot Elisa osvojila skoraj štiri leta pred sanremsko zmago s skladbo Luce (Tramonti a nord est) leta 2001, ko smo jo med drugim kmalu po zmagi zaslišali v novogoriški Perli. S plošče Pipes & Flowers iz leta 1998 so bile že znane Labyrinth, Sleeping in your hand, A feast for me in druge.

Zmagovalno sanremsko skladbo, pri kateri je besedilo nastalo v soavtorstvu z Zuccherom, je prevedla v angleško Come speak to me in se ni odločila za pričakovano všečno potezo, da bi skladbe odtlej nastajale v italijanščini. Asile's world in še naslednje tri plošče so odzvanjale domala izključno v angleščini. Šele leta 2013 je nastala L' anima vola, prvi album povsem v italijanščini.

Odtlej se njeno ustvarjanje v italijanščini in angleščini izmenjujeta in dopolnjujeta, obojega je vešča in v obeh jezikovnih oblekah enako prepričljiva, kar je dokazala tudi z letošnjo, svojo že 11. avtorsko ploščo Rotorno al futuro / Back to the future. Izšla je po letošnjem uspešnem nastopu na sanremskem festivalu, na katerem je s skladbo O forse sei tu osvojila drugo mesto. Po z ekološko noto zaznamovani italijanski turneji se je podala na evropsko po manjših prizoriščih, med katerimi bo v nedeljo tudi Kino Šiška, kjer bo razgrnila nabor skladb, stkan tako iz novih kakor že zasidranih uspešnic.


Najbolj brano