Merjenje moči

Potem ko je SDS zbrala podpise za razpis treh referendumov (o dolgotrajni oskrbi, RTV in ustanovitvi ministrstev, kot si jih je zamislila Golobova vlada), zdaj teče sedemdnevni rok za njihovo vložitev v DZ, nato pa bodo morali poslanci v sedmih dneh z odlokom določiti, kdaj nas bodo povabili v glasovalne kabine. Smo v vmesnem času špekulacij in preračunavanj, kdaj se komu izplača izpeljati to merjenje moči. Kajti le za to gre.

Zakon o dolgotrajni oskrbi je pomembna, vendar strokovna tema, do katere so se strokovna združenja in tisti, ki bodo morali zakon izvajati, že jasno opredelili: menijo, da zakon, kot je bil sprejet pod Janševo vlado, ni izvedljiv in da ga je treba popraviti. Zaradi tega je tudi nastala novela, ki prinaša enoletni zamik izvajanja zakona. Zakon o RTV je - kot vse razprave o pomenu medijev za razvoj demokracije - materija, ki povprečnega volilnega upravičenca zanima toliko kot lanski sneg. Zakona o vladi, ki predvideva večanje števila ministrstev, pa si - sodeč po ponesrečenih izjavah iz Levice, da njihovega ministrstva za solidarno prihodnost ne bo - niti koalicija ne želi več in gre tu le še za dokazovanje svojega prav.

“Pri tem merjenju moči bo izbira datuma za izvedbo referendumov ključnega pomena.”

V SDS bodo zdaj javnost prepričevali, da je najbolj ekonomično, če na referendumih odločamo spotoma, ko bomo obiskali katere od že razpisanih volitev. V koaliciji bodo hoteli ustvariti vtis, da bi bil ločen referendumski dan dobra izbira, da se teme ne bodo preveč mešale. Prepričevali nas bodo, da samostojna referendumska nedelja oziroma “referendumski dan” ne bi bila bistveno dražja rešitev, saj da bo treba tako ali tako za referendume angažirati dodatne volilne odbore.

Pri tem merjenju moči bo izbira datuma za izvedbo referendumov ključnega pomena. SDS bo, če bo padla odločitev za samostojni referendumski dan, težko motivirala ljudi za odhod na volišča in dosegla kvorum za zavrnitev zakonov. Proti vsakemu zakonu bi namreč moralo glasovati približno 340.000 volilcev. Če bodo referendumi razpisani skupaj z drugim krogom predsedniških ali lokalnimi volitvami, pa bo marsikdo, ki se referendumov sicer ne bi udeležil, spotoma vzel glasovnice in dejansko glasoval tako, kot mu narekuje siceršnje strankarsko prepričanje.

Ne glede na izbrani datum bodo ti referendumi potekali v času, ko se bo že začela ogrevalna sezona, zavedanje, da se je vse podražilo, pa še poglobilo. Referendumi zato ne bodo referendumi o treh zakonih, ampak referendumi o tem, kolikšno podporo uživa SDS in kako ljudje ocenjujejo delo Golobove vlade. Za SDS in koalicijo bodo pomembnejši, kot se zdi.


Preberite še


Najbolj brano