V pričakovanju jutrišnje burje

Tradicionalna Barkolana je letos vendarle ujela predkoronski utrip. Dve leti izolacije sta tudi jadralcem in vsem okoli velike prireditve grenili življenje, nabor letošnjih dogodkov in živahen utrip čez ves teden pa potrjujejo, da Barkolana z vsem, kar prinaša krajem v Tržaškem zalivu, veliko pomeni.

Slovenska jadrnica Way of Life je včeraj preizkusila razmere v 
zalivu in se predstavila na nabrežju.  Foto: DAMJAN BALBI
Slovenska jadrnica Way of Life je včeraj preizkusila razmere v zalivu in se predstavila na nabrežju.  Foto: DAMJAN BALBI

TRST > Topovski strel bo po tradiciji jutri ob 10.30 oznanil start regate vseh regat. Skupni start vseh jadrnic, udeleženk na tradicionalnem regatnem polju v Tržaškem zalivu res predstavlja pašo za oči, ki je ne gre zamuditi. V najboljših časih so prireditelji sporočali, da je regato s tržaškega nabrežja in Velikega trga ter okoliških vasi nad morjem spremljalo tudi 300.000 gledalcev. Gotovo jih bo zelo veliko tudi tokrat, še posebej, ker za jutri vremenoslovci napovedujejo nekaj manj sonca in več vetra kot zadnje dni - pihala naj bi šibka do zmerna burja. Močnejši veter je seveda kot naročen za velike jadrnice, ki napadajo skupno zmago, ostale lahko računajo na visoke uvrstitve v posameznih razredih. Po napovedih bi v boju za prestižno zmago lahko spremljali ponovitev lanskoletnega dvobojevanja supermaksijev tržaške Arce in slovenske Way of life. Medtem ko je prva že ves teden strašila po zalivu in predvsem na pokalu Portopiccolo za jadrnice daljše od 16 metrov, ki jo je po jadralskih izračunih glede na velikost udeleženk sicer dobila slovenska jadrnica (JK Jadro) Cleansport s krmarjem Mitjo Simčičem, Way of life na Barkolano prihaja bolj zadržano. Nastopila bo le jutri, potem ima v programu več regat v Sredozemlju in tudi na oceanu. V času nastajanja tega prispevka se je za jutrišnjo regato prijavilo več kot 1600 jadrnic, najbrž bo končno število spet blizu 2000.

Več kot 170 dogodkov

Sicer pa Barkolana že dolgo ni več samo sklepna regata sezone jadranja v Tržaškem zalivu. Letošnjo prireditev sestavlja 170 različnih dogodkov. Tako so v starem pristanišču na Sea Summitu ugotavljali, da je poleg plastike še veliko drugih odpadkov, ki onesnažujejo naše morje. Predstavili so izsledke ozaveščevalne kampanje o onesnaženju s cigaretnimi ogorki v Trstu, po kateri s pomočjo sodobne tehnologije zadovoljni ugotavljajo, da je v mestu za pol manj odvrženih cigaretnih ogorkov. Sestavni del tržaškega spektakla je tudi literarni festival Morje zgodb z devetimi literarnimi srečanji. Današnji finale tridnevne zajetne predstavitve devetih knjig prav tolikih avtorjev pripada slovenskemu pisatelju Dragu Jančarju, ki bo ob 18.30 v prostorih nekdanje ribarnice na mestnem nabrežju predstavil svoj roman In ljubezen tudi. Izvirno so na svojo dejavnost tudi z nastopom treh jadrnic opozorili predstavniki zamejskega projekta SeaYou, ki bodo z malo floto promovirali lokalne pridelke kmetij, pridelovalcev, vinarjev in gostincev. In še je dogodkov, ki opozarjajo, da Barkolana vendarle ni le športni utrinek. Je pa ta očitno lahko še kako učinkovit povezovalni element pri projektih, ki bogatijo družbeno življenje.

Na Barkolano iz Slovenije

Med odmevne dogodke Jesenskega pokala sodi tudi današnja regata Go to Barcolana from Slovenija. Na regati, ki jo bodo s startom pred Piranom danes izpeljali sedmič, je imela doslej največ uspeha Adriatic Europa z Dušanom Puhom.

Barkolana vendarle ni le športni utrinek. Je pa ta očitno lahko še kako učinkovit povezovalni element pri projektih, ki bogatijo družbeno življenje.


Najbolj brano