Podpisali pogodbo za gradnjo prizidka novogoriškega zdravstvenega doma

Dogovor o težko pričakovani gradnji prizidka Zdravstvenega doma Nova Gorica sta župan Klemen Miklavič in direktor podjetja Makro 5 Igor Hvastja danes zapečatila s podpisom dobrih 12,7 milijona evrov vredne pogodbe.

Direktor podjetja Makro 5 Igor Hvastja in novogoriški župan  
Klemen Miklavič Foto: Mestna občina Nova Gorica
Direktor podjetja Makro 5 Igor Hvastja in novogoriški župan Klemen Miklavič Foto: Mestna občina Nova Gorica

NOVA GORICA > Gradnja, na katero je novogoriški zdravstveni dom čakal dvajset let, bo prinesla nov objekt s pritličjem in tremi nadstropji ter dvonadstropno podzemno garažo z 240 parkirnimi mesti. Delavci podjetja Makro 5 bodo objekt zgradil v 18 mesecih. V njem bodo prostori za ambulante družinske medicine, za ginekološke in pediatrične ambulante ter za fizioterapijo. Kot poudarja novogoriški župan, pomeni podpis pogodbe predvsem odraz skrbi občine za zdravstveno varstvo in kakovost bivanja občank in občanov.

Foto: Mestna občina Nova Gorica

Več prostora za specialistične dejavnosti, reševalno službo ...

Z novim prizidkom se bodo v obstoječih objektih zdravstvenega doma sprostili posamezni prostori, ki jih bodo lahko namenili specialistični dejavnosti na sekundarni ravni (dermatologija, ambulanta za diabetes in endokrinološka ambulanta, ultrazvočna ambulanta). Zagotovili bodo tudi primernejše prostore za reševalno službo in službo nujne medicinske pomoči ter prostore za umestitev podpornih služb (arhiv, skladišče, uprava). V novi podzemni garaži bodo v dveh nadstropjih parkirna mesta za uporabnike zdravstvenih storitev, občane, goste in okoliške stanovalce.

Bodoči videz novega prizidka kot so ga zasnovali v Arhitekturnem biroju Stvar

Zdravstveni dom bo za naložbo prispeval sedem milijonov evrov, skoraj 2,8 milijona evrov so pridobili na razpisu ministrstva za zdravje, preostalo pa bo zagotovila občina.

“Zdravstvene storitve koncentriramo v središču mesta, tako da so čim bližje, do so zdravniki med seboj povezani, in hkrati zagotavljamo dostop do teh zdravstvenih storitev, zato toliko parkirišč. Hkrati pa s parkirišči dosegamo izboljšavo urbanega razvoja, je poudaril župan Klemen Miklavič.

V podjetju Makro 5 se zavedajo zahtevnosti naložbe. “Potrebno bo zgraditi gradbeno jamo v strnjenem naselju, kar pomeni, da jo bo potrebno ustrezno zavarovati. Zahtevna dela bodo zlasti pri izgradnji podzemne garaže. Glede na trenutne razmere na svetovnih trgih zamud pri delu ne pričakujem, vendar ne moremo vedeti, kaj bo prinesla zima, ali bodo materiali dobavljivi in koliko se bodo morebiti podražili,” je navedel direktor Igor Hvastja.

Na podpisu pogodbe je bila prisotna tudi direktorica Zdravstvenega doma Osnovno varstvo Nova Gorica Petra Kokoravec, ki je sodelovala pri premagovanju izzivov na poti do podpisa pogodbe za gradnjo prizidka.


Najbolj brano