Okusi na meji so privabili pol milijona obiskovalcev

Številke povedo vse: 500.000 obiskovalcev je v štirih dneh Okusov na meji (Gusti di Frontiera) potrdilo priljubljenost formule prireditve, ki omogoča, da se z vandranjem po mestnih ulicah in trgih kulinarično sprehodimo po celem svetu.

Okuse na meji je v prvi pokoronski izvedbi v štirih dneh obiskalo 
kar pol milijona ljudi.
Okuse na meji je v prvi pokoronski izvedbi v štirih dneh obiskalo kar pol milijona ljudi. 

Največja gneča je bila med stojnicami v soboto in nedeljo, ko je bilo tudi vreme najbolj naklonjeno gostujočim ekipam ponudnikov vseh mogočih dobrot, toda tudi otvoritveni četrtkov večer in petek sta že dala vedeti, da se po dveh covidnih letih Okusi vračajo na stare tirnice. Na goriško železniško postajo je v teh dneh pripeljalo dodatnih 48 vlakov, cestni vlakec in avtobusi pa so povezovali prireditveni prostor s središčem Nove Gorice, in parkirišči na obrobju mesta. Skupno je Občina Gorica vložila v projekt pol milijona evrov, od tega približno tretjino za varovanje.

Mogoče je tudi zato vse potekalo (skoraj) brezhibno, slaba volja je bila pri nekaterih zgolj zaradi cen, ki seveda ne morejo biti nizke oziroma enake kot za običajni “street food” v tujini. Pa vendar: prireditev ponuja obiskovalcem možnost in priložnost, da se brez potovanja v daljne dežele in bližnje države srečajo z vonjavami in okusi tamkajšnjih kuhinj, da poskusijo najrazličnejša piva in vina, da si nabavijo neobičajne začimbe in jedi, ki jih bodo še dneve in tedne spominjali na največjo goriško fešto. Posebna možnost predstavitve je bila dana tudi domačinom, od skupine Rebula z Oslavja do pridelovalcev goriške vrtnice, po naše solkanskega radiča, in raznih društev, ki se trudijo ovreči reklo, da je lažje biti prerok v tujini kot doma.


Najbolj brano