Študentje in Medicor naj bi zapustili stavbo izolske bolnišnice

O tem, da se v Izoli obeta nov prostorski akt za območje bolnišnice, se je govorilo že dolgo, prejšnji četrtek pa je občinski svet prižgal prvo od dveh potrebnih zelenih luči in sprejel predlog akta v prvi obravnavi. Pobudo zanj je dala Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem, čeprav se koristi nadejajo tudi v Medicinskem centru (MC) Medicor in Splošni bolnišnici Izola.

V bolnišnici že načrtujejo ureditev prostorov, ki jih zdaj še zaseda 
Fakulteta za vede o zdravju.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
V bolnišnici že načrtujejo ureditev prostorov, ki jih zdaj še zaseda Fakulteta za vede o zdravju.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Tako Fakulteta za vede o zdravju kot MC Medicor (pa tudi Srednja šola Izola s programoma zdravstvena nega in kozmetični tehnik) imajo prostore v kompleksu Splošne bolnišnice Izola. Vsi trije se soočajo s prostorsko stisko, ki naj bi jo rešili z novim občinski podrobnim prostorskim načrtom (OPPN) bolnišnica Izola.

Predvideli so novo stavbo za fakulteto, ki bi imela 7800 kvadratnih metrov tlorisne površine, in novo stavbo za Medicor s 6200 kvadratnih metrov tlorisne površine. Tjaša Škrbina iz občinskega urada za prostor in nepremičnine pravi, da naj bi novo stavbo fakultete zgradili desno od dostopa do urgence in da naj bi do nje vodil nov priključek iz krožišča pri bolnišnici. Če pa bi krožišče povečali in razširili, bi lahko do nove stavbe zapeljali neposredno iz krožišča, kar bi bilo za bolnišnične paciente manj moteče. Novo Medicorjevo stavbo so, tako Škrbina, predvideli na prvotnih, najstarejših, parkiriščih pred bolnišnico. Čeprav bi bolnišnica že s selitvijo fakultete in Medicorja pridobila prostor, tam vseeno načrtujejo nadzidavo in novih 2100 kvadratnih metrov bruto tlorisnih površin.

Kmalu javna obravnava novega akta

Sklep o pripravi OPPN bolnišnica Izola so objavili 29. decembra lani, dan zatem je začel veljati. Potem ko bodo za osnutek odloka o OPPN dobili vsa potrebna mnenja nosilcev urejanja prostora, ga bodo javno razgrnili za najmanj 30 dni in javno obravnavali.

Zalogaj, ki presega 17 milijonov evrov

“Leta 2017 smo razširili študijske vsebine, imamo pet programov več, 1200 študentov oziroma 1400 v treh letih, 86 zaposlenih in dvakrat toliko zunanjih sodelavcev. Razpolagamo pa z 2000 kvadratnih metrov površin,” pojasnjuje dekan Fakultete za vede o zdravju Nejc Šarabon. Prostorsko stisko, s katero se soočajo zadnja štiri leta, označuje za hudo, morebitno najetje praznih okoliških prostorov za drago in opominja še, da tudi bolnišnica potrebuje dodaten prostor.

Novo stavbo vrednoti na 17,3 milijona evrov. Zgradili naj bi jo v štirih letih, če bi arhitekturni natečaj sklenili marca prihodnje leto in septembra dobili gradbeno dovoljenje ter začeli graditi. Denar naj bi zagotovilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

V bolnišnici že kujejo načrte za leto 2026

“V sredo smo imeli 1000 pacientov v ambulantah in dodatnih 225, ki smo jih hospitalizirali. Ko smo jih morali razvrstiti po sobah, smo bili spet v zagati. Čeprav imamo 270 postelj, so nekateri pacienti kužni in morajo biti v sobah z več posteljami sami,” je bil včeraj nazoren direktor Radivoj Nardin. Ob tem opozarja, da se okužbe ne nanašajo samo na covid-19, ampak tudi na druge, bolnišnične, okužbe.

Bolnišnica ima 900 zaposlenih. Na vprašanje, kaj naj bi uredili v najbrž kmalu spraznjenih prostorih, pa za pritličje omenja prostor za neakutno bolnišnično obravnavo, za kardiologijo in interno medicino. V nadstropju pa bi prostor našle zdravniške sobe, ki jih imajo zdaj po oddelkih. Lahko bi vzpostavili tudi paliativno obravnavo, saj z novim letom dobijo paliativni tim. Z nadzidavo nad hemodializo pa bi dobili površine, na katere bi preselili pediatrijo in vzpostavili infekcijski oddelek.


Najbolj brano