Dan za družinsko dogodivščino na Škratjem Krasu

Sobota bo v Štanjelu v znamenju škratov s Krasa. Družinska dogodivščina, ki otroke in odrasle popelje v čudoviti svet Krasa, se bo pričela ob 10. uri na dvorišču štanjelskega gradu z glasbeno pravljico Škratje s Krasa in nadaljevala z vodenim sprehodom po Škratjem Krasu.

Otroci imajo nalogo, da poiščejo skrivne pečate in rešijo škratji 
urok. Foto: Luka Dakskobler
Otroci imajo nalogo, da poiščejo skrivne pečate in rešijo škratji urok. Foto: Luka Dakskobler

ŠTANJEL > Po krasnih škratjih prigrizkih se bodo udeleženci ob 10.45 podali na voden sprehod po Škratjem Krasu, pravljično-doživljajski pohodniški poti skozi kraško pokrajino, kjer ne manjka zabavnih škratovščin.

Izvirna zgodba, zapisana v slikanici Uroša Grilca z ilustracijami Zvonka Čoha, ki je temelj pohodniške poti, je ekološko ozaveščena pripoved o tem, kako so nagajivi škratje zagodli prebivalcem Štanjela, v katerem je vse postavljeno na glavo. Na Škratjem Krasu so skrili kraške pečate in vsenaokrog natrosili škratje uroke. Otroci imajo zato na poti pomembno nalogo: poiskati skrivne pečate, ki predstavljajo temeljne značilnosti Krasa, in vrline, zlasti vztrajnost in ustvarjalnost kraškega človeka. Da bo na Krasu spet vse lepo in prav, morajo rešiti škratji urok, pri tem pa najti škratorunske simbole za čarobni izrek in se naučiti skrivne škratje pisave, razlagajo v zavodu Škrateljc, ki je doživljajsko pot Škratji Kras pred časom uredil v sklopu Pravljično-doživljajske transverzale po Sloveniji. Na poti lahko otroci zaigrajo na zvenečo klop, ustvarijo svoj mozaik, občudujejo skulpture iz lesa in kamna ter počnejo še marsikaj. Na 3,4 kilometra dolgo krožno pot se je sicer mogoče podati tudi samostojno s Krasno beležko, ki je na voljo v v baru Zoro ob pošti v Štanjelu, kjer se pot tudi začne. Po koncu poti pa otroke tam čaka tudi nagrada.

V okviru Dneva za Škratji Kras bo od 11. ure dalje potekala tudi ilustratorska delavnica, ob 11.15 bo glasbena ustvarjalnica, ob 12.30 pa še ustvarjanje s kamnom.


Najbolj brano