Aktualna županja Alenka Štrucl Dovgan z dvema izzivalcema

V Občini Divača se bodo po do zdaj znanih informacijah na lokalnih volitvah pomerili trije županski kandidati. Poleg dosedanje županje Alenke Štrucl Dovgan bosta v spopad za županski stolček stopila še lokalni podjetnik Robert De Lucia in pravnik Mario Benkoč, vodja projektov v društvu Pina, v lokalnem okolju bolj poznan kot predstavnik civilne iniciative Ohranimo Brkine.

DIVAČA > Podjetnik Robert De Lucia, ustanovitelj spletne iniciative Divent in lastnik kavarne TimeOut Bar, ki se je v Divačo preselil pred desetimi leti, ocenjuje, da se v tem času v Divači ni spremenilo kaj dosti. “Napočil je čas, da se premaknemo naprej,” povzema svoj motiv za kandidaturo.

Križišče priložnosti

Nastopil bo kot samostojni kandidat. “Menim, da je v zadnjih letih kvaliteta življenja tako v Divači kot njenih podeželskih naseljih nazadovala,” poudarja in dodaja, da so zato nujne infrastrukturne izboljšave. Kot pravi, je občina v luči izgradnje drugega tira pomembno logistično vozlišče, zato si bo prizadeval za pridobitev dodatnih državnih sredstev in podporo države pri prijavi in črpanju evropskih sredstev.

Robert De Lucia

neodvisni kandidat za župana

“Menim, da je v zadnjih letih kvaliteta življenja tako v Divači kot njenih podeželskih naseljih nazadovala.”

Za Divačo sicer pravi, da ima ogromno potencialov, na primer na področju turizma in kulinarike, ki pa jih je treba še bolje izkoristiti. “Problem je, da so ponudniki slabo povezani, promocija zaostaja za drugimi destinacijami, zato je po mojem mnenju, vloga in odgovornost občine ravno ta, da nudi pogoje in podporo za razvoj.” De Lucia še pravi, da je treba še bolj podpreti mlade družine, lokalne ponudnike in društva ter podjetnike, pa tudi starejše občane. “V Divači pa nimamo niti doma za ostarele,” še pristavlja.

Med najbolj prodorne občine

Kot kandidat Gibanja Svoboda se v župansko tekmo podaja Mario Benkoč, tudi podpredsednik krajevne skupnosti Barka in nekdanji član nadzornega odbora občine.

Alenka Štrucl Dovgan

divaška županja

“Pristopili smo tudi k projektu Back to the Village. V sklopu projekta nameravamo priskrbeti deset hiš za mlade v vrednosti po 80 tisoč evrov.”

Kot župan bi si prizadeval, da Divača postane ena najbolj prodornih občin, pri čemer računa na podporo vlade. “Občina Divača namreč nima velikega proračuna, zato bo ključna podpora posameznih ministrstev.” Občino želi spremeniti v solidarno in vključujočo občino, z učinkovito, transparentno in digitalizirano občinsko upravo. “Želimo si, da bi občina imela dolgoročno razvojno strategijo, zlasti v povezavi z mlajšo generacijo, saj v občini primanjkuje prostora za mlade, stanovanjska problematika je velika,” je pojasnil.

Po njegovih besedah je treba pozornost nameniti tudi naravni in kulturni dediščini, razvoju zelenega in butičnega turizma. “Povezati se moramo s Parkom Škocjanske jame, ki je naš paradni konj, žal se tega na občinski ravni trenutno ne zavedajo dovolj. Naš cilj bi moral biti, da goste zadržimo vsaj za eno noč,” pove. Po njegovem je treba urediti tudi mestno jedro Divače, da bo to zopet postalo živo središče. Benkoč je sicer tudi oster nasprotnik projekta akumulacije Padež-Suhorca. Zato se bo tudi kot župan, če bo izvoljen, še naprej zavzemal za celostno rešitev oskrbe Istre in Krasa s pitno vodo, ki je po njegovem v povezavi vseh vodovov.

Mario Benkoč

kandidat za župana Gibanja Svoboda

“Povezati se moramo s Parkom Škocjanske jame, ki je naš paradni konj, žal se tega na občinski ravni trenutno ne zavedajo dovolj. Naš cilj bi moral biti, da goste zadržimo vsaj za eno noč, če ne za dlje časa.”

Ponosna na narejeno

Na dosežke, izvedene projekte in vodenje občine v preteklih dveh mandatih pa je ponosna županja Alenke Štrucl Dovgan. Vnovična kandidatura zanjo sploh ni bila vprašanje, saj se bodo v prihajajočem mandatu izvajale številne investicije, za katere so “z ogromno energije” pridobili evropska in državna sredstva. Med drugimi se je že začela izvedba največje investicije v zgodovini divaške občine, več kot šest milijonov evrov vredna gradnja vodovoda v Brkinih, vzporedno s katerim bodo Brkini dobili tudi optiko, urejene ceste in vasi. Oktobra se bo začela prenova Kraške ceste v Divači in dograditev osnovne šole. “Poleg tega smo pridobili sredstva za prenovo mitnice v Senožečah, ki bo potekala v letih 2023, 2024 in 2025. Leta 2023 se bodo začela dela za selitev divaške čistilne naprave,” je povedala in pristavila, da trenutno potekajo dogovori tudi za gradnjo novega doma za upokojence. “Pristopili smo tudi k projektu Back to the Village, v sklopu katerega nameravamo priskrbeti deset hiš za mlade v vrednosti po 80 tisoč evrov.” Kot še dodaja, so tudi v okviru participativnega proračuna po vaseh poskrbeli za več manjših projektov. Za večino vasi so nabavili defibrilatorje in poskrbeli za ureditev otroških igrišč.


Najbolj brano