Dišeči Jestival s pridihom staroverstva

Po lanski covidno okrnjeni izvedbi se je včeraj kobariški Jestival okusov in umetnosti vrnil v bleščeči in dišeči podobi z bogatim programom in skoraj 60 stojnicami udeležencev iz vse Slovenije. Kolesarji so se pomerili za pokal Občine Kobarid.

 Foto: Neva Blazetič
Foto: Neva Blazetič

KOBARID > Kobariški trg so ves dan napolnjevali obiskovalci od vsepovsod, ki so si na tržnici lokalnih izdelkov in pridelkov oblizovali prste s pokušino lokalnih in tudi za Posočje manj značilnih dobrot. Nesporno kraljujejo kobariški štruklji, ki so nepogrešljiva sladica na menijih vseh gostiln v dolini Soče.

Kot je povedala Katja Strašek iz Turizma Dolina Soče, so letos pritegnili deset gostincev, sodelovalo je šest sirarjev, na petih stojnicah so ponujali štruklje. Priprave so potekale kar dva meseca, zaradi negotovega vremena so imeli rezervne scenarije, vendar se je na srečo dobro izteklo brez dežja.

Dolga vrsta se je vila pred stojnico, kjer so pekli slastno friko. Ljudje so izbirali med raznovrstnimi siri z glavno zvezdo sirom tolmincem, okušali in kupovali so vino, saj se zadnja leta predstavlja vse več vinarjev, zlasti iz Brd. Vabile so stojnice z ribjimi namazi iz ribogojnice Faronika, z medom, domačo marmelado, suhomesnatimi izdelki. Številni so ponujali izdelke različnih obrti, naravno kozmetiko in še bi lahko naštevali.

Precejšnjo pozornost je požela stojnica društva Slovenski staroverci, kjer so prodajali knjige na to temo. Društvo je sicer v soboto v Kobaridu pripravilo vsakoletno tradicionalno srečanje, na katerem so izpostavili aktualno literaturo in pripravili okroglo mizo.

Letošnji Jestival je namenil posebno pozornost medu z razstavo v Zeleni hiši. Med je najboljši prav v vaseh pod Krnom, Stolom in Matajurjem. Čebele imajo na voljo pestro izbiro cvetov in dreves, poleti v gozdovih zadiši po meti, timijanu in origanu. Travnata pobočja so polna zdravilnih zelišč, ki jih je moč okusiti povsod - v mleku, siru, skuti, jogurtih, medu in drugih izdelkih.


Najbolj brano