Suženjstvo in (nes)pamet

Žgoče sonce - okrog 38 stopinj Celzija - na gradbiščih pa množica izmozganih delavcev. Tako smo nedavno, in še vedno med nalivi, ob negodovanjih o njihovi počasnosti, spremljali gradbince, ki jih na gradbiščih ne bi smelo biti. O najbolj podcenjeni skupini sužnjev, ki s pomočjo legalnih in nelegalnih posrednikov, na srečo (še) prihajajo delat v Slovenijo, ne vemo nič. Nas ne zanimajo! A tudi legalno zaposleni “naši” sužnji ne. Denimo gostinci, negovalci, množica, nihče ne ve kolikšna, podplačanih. Denimo prodajalci.

Prodajalcem s 694, do minimalnih 1074 bruto evrov dopolnjenimi plačami, v na desetino zaposlenih v državi razbohoteni trgovini, je dovolj. Preveč pa imajo kršenja osnovnih pravic ob neverjetnih 1,3 milijarde evrov lanskega dobička za bajne plače svojih menedžerjev in za širjenje že pretirano razširjene dejavnosti. Prodajalci, skladiščniki ..., ki botrujejo bajnemu rezultatu ter slovensko in evropsko nadpovprečnim 58.000 evrov dodane vrednosti, so v boju za osnovne, tudi v Sloveniji, na srečo že zdavnaj zakonite pravice.

Prodajalci imajo dovolj kršenja vseh zakonitih pravic ob neverjetnih 1,3 milijardah evrov lanskega dobička za bajne plače menedžerjev in širjenje že pretirane trgovske dejavnosti.

Z vse močnejšim sindikatom bodo iz suženjstva stopili ali pa bodo trgovine zaprli. Gradbinci, podcenjeni agencijski delavci ali drugače neustrezno zaposleni - z izjemo delavske svetovalnice - nimajo nikogar, ki bi jim pomagal iz suženjstva in odprl oči vsem nam.

Tudi šolnikom, ki jih primanjkuje, a manj kot delavcev na suženjskih delih. Z močnim sindikatom SVIZ pravkar z vlado začenjajo pogajanja o stavkovnih zahtevah. Tudi zdravnikom, ki s sindikatom Fides po izteku covidnih “priboljškov” znova rinejo iz načetega, usklajevanja nujnega, a edinega še kolikor toliko delujočega enotnega plačnega sistema v državi.

Približno 180.000 zaposlenih v javnem sektorju ima zagotovljen 4,5 odstotni dvig plač in napredovanje v višji plačni razred. Čeprav so povprečja mineštra, je 4025 evrov julijske bruto povprečne zdravniške plače dovolj, da bi od Fidesa pričakovali predvsem prizadevanja za kakovostno reformo zdravstvenega sistema, odpravo plačnih nesorazmerij v njem in utrjevanje grdo najedenih temeljev primarnega zdravstva z družinsko medicino na čelu.

Večina nezakonito podplačanih in sužnjev nima zagotovljenega nič. Z izjemo draginjskih bonov v višini 200 evrov za premalo revnih. Zgolj pod pragom revščine jih je 243.000. Rešijo pa jih lahko le celovite sistemske spremembe. Nespametno rušenje tistega malo, kar v Sloveniji še deluje, se bo otepalo čisto vsem v zmedeno otrpli in zato nedostojni državi.


Preberite še


Najbolj brano