Tatjana Rojc: Zmaga Melonijeve pomemben korak nazaj za Slovence v Italiji

Italijanska senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc, ki je danes za STA potrdila, da je bila na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji znova izvoljena, pričakuje, da bo po zmagi postfašističnih Bratov Italije Giorgie Meloni na državni ravni njeno delo zelo zahtevno. Njihovo zmago je označila za pomemben korak nazaj za Slovence v Italiji.

Med senatorji iz FJK bo skoraj zagotovo tudi nosilka liste Demokratske stranke, Slovenka Tatjana Rojc. Foto: STA
Med senatorji iz FJK bo skoraj zagotovo tudi nosilka liste Demokratske stranke, Slovenka Tatjana Rojc. Foto: STA

TRST > "Trenutek je zelo zahteven," je dejala senatorka, ki je bila znova izvoljena na listi levosredinske Demokratske stranke, ki bo po volitvah v opoziciji. Tako kot na državni ravni je sicer tudi v Furlaniji - Julijski krajini (FJK) po skoraj vseh preštetih glasovih zmagala desnica, najmočnejša stranka v njej pa je stranka Melonijeve.

Predsednik Borut Pahor je danes v tvitu čestital tržaški Slovenki Tatjani Rojc za ponovno izvolitev v italijanski senat na nedeljskih parlamentarnih volitvah. Pahor Rojčevi želi tudi "uspešno delo pri krepitvi dobrososedskih odnosov med Slovenijo in Italijo". Izida volitev, na katerih je slavila skrajna desnica, pa predsednik ne komentira.

Senatorka Rojc je za STA glede izida volitev v FJK dejala, da so v Demokratski stranki pričakovali, da bo volilni boj težak. V Trstu jim je še uspelo obdržati "pomembne številke", niso pa pričakovali, "da bo Melonijeva s tako lahkoto zmagala na državni ravni". "To predstavlja za slovensko narodno skupnost pomemben korak nazaj", je dejala.

Glede na to, da bo Demokratska stranka v opoziciji, je ocenila, da bo njeno delo na političnem nivoju zelo zahtevno. Morali bodo namreč biti zelo pozorni, da ne bi prišlo do krčenja pravic, ki jih imajo Slovenci v Italiji in ki so si jih priborili v vseh teh desetletjih v povojnem parlamentu.

Pozorni bodo morali biti tudi predvsem na to, "da se zaradi tega ne bi skrhali dobrososedski odnosi med Slovenijo in Italijo, ki so danes na izredno visoki kakovostni ravni prijateljstva in sodelovanja", je dejala.

Bila je tudi kritična, ker nekateri v Sloveniji, tudi bivši premier in predsednik SDS Janez Janša, pozdravljajo zmago Melonijeve. Kot je dejala, "niso razumeli, kaj pomeni Melonijeva".

"Melonijeva ni konservativna liberalna desnica, je tista skrajna desnica, ki je bila proti vrnitvi Narodnega doma v Trstu Slovencem in katere predstavniki so že objavljali, da so proti Slovencem ter da se bodo trudili, da bodo najprej krčili vsa finančna sredstva za slovensko manjšino v Italiji in tudi finančna sredstva za italijansko manjšino v Sloveniji in na Hrvaškem", je opozorila.

"To pomeni, da je to absolutno nacionalistična stranka, ki je proti nam in ki Slovenije nikakor ne bo upoštevala. To naj si zapišejo dobro v spominsko knjigo," je dejala Rojčeva.


Najbolj brano