Golob: Z rušenjem javne RTV se ruši demokracija v državi

Premier Robert Golob je v luči današnje celodnevne stavke na RTVS izrazil zaskrbljenost nad razmerami v javni medijski hiši. Želi si, da bi se “odgovorne osebe končno zavedale, da s tem, ko rušijo javno RTV, rušijo demokracijo v državi”. Tega pa si ne bi smel želeti noben Slovenec, še manj pa pri tem sodelovati, je še poudaril premier.Premier Robert Golob je ocenil, da gre pri aktualnih razmerah na 
RTV za poseg v novinarsko in uredniško svobodo, kar pa je v 
nasprotju z obstoječim zakonom o RTV. Foto: STA
Premier Robert Golob je ocenil, da gre pri aktualnih razmerah na RTV za poseg v novinarsko in uredniško svobodo, kar pa je v nasprotju z obstoječim zakonom o RTV. Foto: STA

LJUBLJANA > Robert Golob je v današnji izjavi ob robu redne seje DZ ocenil, da se situacija na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) vsak teden slabša. Po informacijah, ki jih imajo sami, gre, tako Golob, za dejansko “zlorabljanje internih pravilnikov z namenom zamenjave tako urednikov kot novinarjev s sebi enako mislečimi”.

Hkrati je ocenil, da gre pri aktualnih razmerah na RTV za poseg v novinarsko in uredniško svobodo, kar pa je v nasprotju z obstoječim zakonom o RTV.

Novinarji na RTV Slovenija, združeni v koordinaciji novinarskih sindikatov zavoda, danes s prekinitvijo dela in celodnevno stavko zaostrujejo stavkovne aktivnosti. Ob tem bo danes potekala novinarska konferenca in zbor delavcev ter shod za javno RTV.

Med stavkovnimi zahtevami v okviru stavkovnih aktivnosti, ki so jih začeli 23. maja, so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na Radioteleviziji Slovenija in socialni dialog. Prav tako zahtevajo, da je stavka plačana.


Najbolj brano