Rusija napovedala zamenjavo enega najvišjih generalov

Ruske oblasti so danes odredile zamenjavo svojega najvišjega generala, zadolženega za logistiko, le nekaj dni po napovedi delne mobilizacije in tudi v luči uspehov ukrajinske vojske na bojišču. Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi se medtem aktivneje vključil v strateško načrtovanje vojne v Ukrajini.

Putin naj bi se medtem aktivneje vključil v strateško načrtovanje 
vojne v Ukrajini. Foto: STA
Putin naj bi se medtem aktivneje vključil v strateško načrtovanje vojne v Ukrajini. Foto: STA

MOSKVA > "General Dmitrij Bulgakov je bil razrešen s položaja namestnika ministra za obrambo, nadomestil pa ga bo generalpolkovnik Mihail Mizincev," je na Telegramu sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Invazija in tudi nedavni uspehi ukrajinske vojske so razkrili pomembne logistične pomanjkljivosti ruskih sil. Mnogi analitiki menijo, da je ravno logistika najšibkejši člen ruske vojske, ki ji povzroča težave že od samega začetka ofenzive, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delna mobilizacija pa je sedaj še dodaten velik logistični izziv za oborožene sile. Več sto tisoč rezervistov, ki prihajajo iz vse Rusije, bo treba vpoklicati, opremiti in usposobiti, preden bodo napoteni na bojišče.

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi se medtem aktivneje vključil v strateško načrtovanje vojne v Ukrajini. Po navedbah ameriških uradnikov, ki jih navaja New York Times, je Putin denimo zavrnil umik vojske iz južnega mesta Herson, poroča britanski BBC.

Putinova večja strateška vpletenost naj bi domnevno povzročila tudi napetosti na relaciji z vojaškimi poveljniki, saj naj bi jim dejal, da so vse odločitve na terenu v njegovi pristojnosti. S tem si Putin želi izogniti kakršni koli ukrajinski zmagi, ki bi lahko še dodatno zmanjšala priljubljenost vojne doma, Kremelj pa skuša z napovedjo delne mobilizacije vojakov ta teden ponovno prevzeti vodilno vlogo v konfliktu.

Tudi po navedbah britanskega obrambnega ministrstva so poveljniki ruskih sil vse bolj zaskrbljeni zaradi neuspehov v operacijah, zato se zdi, da pozornost med drugim usmerjajo na razstreljevanje jezov, da bi z njimi poplavili možne prehode ukrajinske vojske.

V zadnjih desetih dneh so ruske rakete zadele jez Karačunov v osrednji Ukrajini in jez Pečenihi na severovzhodu države. Zaradi oddaljenosti vseh poškodovanih jezov od bojnih območij pa je po mnenju britanskega ministrstva malo verjetno, da bi napadi povzročili večje motnje v ukrajinskih operacijah.


Najbolj brano