Strmčnik dobiva protikandidate

Ankaranski župan Gregor Strmčnik se bo 20. novembra potegoval za še tretji županski mandat, v predvolilni kampanji pa ne bo sam. Glasove Ankarančanov mu bo skušala odvzeti Maja Prodan Jurič, ki ima podporo liste Vsi smo Ankaran, do konca meseca pa naj bi bilo znano, ali se bo pod okriljem stranke Gibanje Svoboda v županski boj podala tudi Breda Krašna.

Bitka za županski stolček se začenja tudi v Ankaranu Foto: Tomaž Primožic/FPA
Bitka za županski stolček se začenja tudi v Ankaranu Foto: Tomaž Primožic/FPA

ANKARAN > Že od junija je jasno, da se bo Gregor Strmčnik potegoval za že tretji županski mandat, govorice o morebitnih protikandidatih pa vse bolj postajajo dejstva. Včeraj je svojo kandidaturo potrdila Maja Prodan Jurič.

 

Gregor Strmčnik (Foto: Alenka Penjak)

 

Kandidatka Gibanja Svoboda?

Medtem Breda Krašna čaka še na odločitev stranke Gibanje Svoboda. “Postopki znotraj stranke še niso zaključeni, bo pa odločitev o moji kandidaturi znana do konca meseca,” pravi znana Ankarančanka, ki si je politično kilometrino nabirala že v Jugoslaviji v 80. letih prejšnjega stoletja znotraj Socialistične zveze delovnega ljudstva, v osamosvojeni Sloveniji pa je bila članica stranke LDS.

 

Breda Krašna

 

V mandatu župana Borisa Popoviča je postala vršilka dolžnosti direktorice Pokrajinskega muzeja Koper, nekaj časa je delala v uradu za družbene dejavnosti koprske občine, od leta 2014 pa je profesionalna generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije. Na zadnjih lokalnih volitvah je kandidirala na listi Združeni za Ankaran, ki je za župana podpirala Ivana Kluna, kritično noto do župana pa je ohranila vse do današnjega dne.

Jadranska cesta in tretje gradbeno dovoljenje

Čeprav je še začetek tega leta zagotavljal nasprotno, poslovnež Rok Cvetkov, eden od lastnikov novozgrajenih hišic pod Jadransko cesto, za župana ne bo kandidiral. “Podpiram pa Majo Jurič Prodan,” je na zadnjem ankaranskem občinskem svetu, kamor je v družbi Blaža Jasniča prišel kot zainteresirana javnost, odločno povedal Cvetkov.

No, torkova seja je bila tudi priložnost, da navzočim pokaže tretje gradbeno dovoljenje za gradnjo pod Jadransko cesto - 15. septembra ga je pridobil njegov sosed Igor Velov -, vendar ga župan ni uspel uzreti. Strmčnik je na bolniškem dopustu, zbolel je za covidom.

Pravnica, ki je iskala sodelovanje s Koprom

 

Maja Prodan Jurič (Foto: osebni arhiv)

 

Maja Prodan Jurič ima že sestavljeno listo kandidatov za občinski svet - imenuje se Vsi smo Ankaran, mora pa še zbrati podpise za župansko kandidaturo. “Naš program bomo predstavili kmalu,” nam je povedala. Jasno pa je, da se ji zdi sedanje vodenje občine premalo učinkovito, razvoj infrastrukture in razvojnih programov pa prepočasen.

Majo Prodan Jurič Ankarančani poznajo, saj ni le njihova soseda. Leta 2006 je bila izvoljena za predsednico Krajevne skupnosti Ankaran, leto pozneje je s te funkcije odstopila. V njenem času je krajevna skupnost umaknila pobudo za oceno ustavnosti odloka o novih mejah. Soočala se je tudi z očitki, da sledi navodilom Borisa Popoviča, takrat koprskega župana.

Magistra pravnih znanosti je bila svetovalka Igorja Bavčarja, predsednika uprave Istrabenza, delala je v odvetniški družbi Čeferin, ki je med drugim zastopala Luko Koper proti Robertu Časarju, sedaj pa svoj poklic opravlja v odvetniški pisarni. Da je njen soprog Dean Jurič, nekdanji vodja sektorja kriminalistične policije koprske policijske uprave, pa vedo domala vsi.


Najbolj brano