“Čeprav je moje telo razpadalo, sem čutila priložnost”

Čehinja Katerina Siniakova je zmagovalka turnirja WTA Zavarovalnica Sava v Portorožu. Potem ko je pred tednom dni z rojakinjo Barboro Krejcikovo slavila v finalu grand slama v New Yorku med dvojicami, je v Portorož prišla pozno, imela zgoščen urnik, a je vseeno pokorila vso konkurenco ob slovenski obali. Posledično je bila po dolgi borbi na igrišču presrečna, čeprav zelo izčrpana.

Za Čehinjo Katerino Siniakovo je najuspešnejši teden v karieri: po 
zmagi v dvojicah na US Opnu je dobila še turnir posameznic v 
Portorožu. Foto: Matic Klansek Velej / Sportida
Za Čehinjo Katerino Siniakovo je najuspešnejši teden v karieri: po zmagi v dvojicah na US Opnu je dobila še turnir posameznic v Portorožu. Foto: Matic Klansek Velej / Sportida

PORTOROŽ > V nedeljskem večernem finalu portoroškega turnirja serije WTA 250 z nagradnim skladom 251.750 ameriških dolarjev je Katerina Siniakova na zadnji stopnički za četrto lovoriko v karieri ugnala Kazahstanko Jeleno Ribakino s 6:7 (4), 7:6 (5), 6:4. Dvoboj na osrednjem igrišču je trajal tri ure in šest minut. “Težko je opisati občutke, ne morem verjeti. Dvoboj je bil zelo zahteven, obenem pa sem bila zelo utrujena. Zgolj borila sem se. Vesela sem, da mi je uspelo. Čutila sem, da bom dobila priložnost, zato sem želela ostati v igri čim dlje. V tem trenutku sem kar čustvena,” je po dolgem in napornem finalu dejala 26-letna Čehinja.

Zanjo je bil to sedmi finale v karieri, slavila je tretjič. Pred tem je bila najboljša v Shenzhenu in Bastadu (oba turnirja je dobila v letu 2017). Če je pred petimi leti imela doslej najboljše obdobje v karieri pri nastopih v posamični konkurenci, je vmes postala ena najboljših igralk med dvojicami. Z rojakinjo Barboro Krejčikovo, ki se je sprva prav tako napovedala v Portorožu, a je kasneje odpovedala udeležbo, je Siniakova osvojila šest lovorik na grand slamih. Vse v zadnjih štirih letih, od tega tri letos, potem ko sta z rojakinjo slavili na OP Avstralije, v Wimbledonu in na OP ZDA.

Katerina Siniakova

zmagovalka WTA turnirja v Portorožu

“V Portorož sem prišla zgolj uživat, morda bolj ob morju kot na igrišču, na koncu pa sem na njem uživala še bolj.”

V tedni dni dve zmagi: med dvojicami in posameznicami

“Zadnji dnevi so bili izjemni, čustveni, saj še vedno ne morem verjeti, da sva z Barboro Krejčikovo dobili OP ZDA. Na turnirju nisva igrali najbolje, izgubljali sva, ampak nama je uspelo zmagati. Tudi ta finale se po tolikih zaporednih dvobojih ni začel najbolje, a na koncu je zmagovalni pokal moj. Res sem vzhičena,” je dodala teniška igralka iz Hradec Kralovega.

Foto: Matic Klansek Velej/Sportida

Siniakova, ki je s Krejcikovo tudi olimpijska prvakinja med dvojicami iz Tokia, je pred Portorožem nazadnje v finalu igrala v nemškem Bad Homburgu lani junija, ko je izgubila proti domačinki Angelique Kerber. “Ta zmaga mi pomeni veliko. V konkurenci posameznic sem se precej borila sama s sabo, tudi nekaj poškodb je bilo v prvem delu sezone. Borila sem se, garala, iskala samo sebe. Želela sem odigrati kakšen dvoboj več med posameznicami. V Portorož sem prišla zgolj uživat, morda bolj ob morju kot na igrišču, na koncu pa sem na njem uživala še bolj. To sem potrebovala in upam, da mi bo to dalo energijo, ki sem jo nekoč že imela tudi med posameznicami,” je dejala Čehinja, ki je svoj sedmi finale na najvišji ravni začela izjemno slabo. Ribakina je povedla s 5:0, nato pa je že v prvem nizu 26-letnica uprizorila veliko vrnitev, kasneje pa je po izgubljenem prvem nizu zaigrala bolje in po treh nizih premagala zmagovalko Wimbledona.

Slabši začetek in boljše nadaljevanje

“Adrenalin mi je zagotovo pomagal, saj je bilo že na ogrevanju moje telo utrujeno. Šla sem v dvoboj, da bi se borila. Začetek ni bil najboljši, delala sem preveč napak, nato pa našla svojo igro in se vrnila v dvoboj. Želela sem igrati čim daljše izmenjave. In čeprav je moje telo počasi razpadalo, sem vseskozi čutila priložnost,” je o slabem začetku in boljšem nadaljevanju razmišljala Siniakova.

Njena tekmica v finalu, Ribakina, je sicer v Portorožu uživala, igrala najboljši tenis, v finalu pa je v nadaljevanju dvoboja prevečkrat grešila. Po dobljenem prvem nizu je v drugem povedla s 5:3, a je dvoboj vseeno izgubila. S tem je v desetem finalu ostala brez četrte zmage na turnirjih najvišje ravni. Uteho pa lahko išče v poletni prestižni zmagi v Wimbledonu.


Najbolj brano