Celjski eksces - sramota za zdravstvo

Še dolgo bo odmevala tragedija iz celjske bolnišnice - zamenjava identitet bolnikov, ko je eden umrl in so ga pokopali napačni svojci. Zdravstveni minister Bešič Loredan je bil ob objavi dogodka globoko pretresen in prizadet. Poudaril je, da za to ni opravičila.

Javnost je osupnila, ko je navajal napake, ki jih je že sam takoj odkril med obiskom te bolnišnice v Celju. Še zlasti to, da se s sicer miselno prisebnim in pogovora sposobnim pacientom ni nihče pogovarjal, niti ga ni vprašal po imenu! Kar morajo zdravstveni delavci storiti že ob sprejemu in kasneje med vizitami na oddelkih. Šokantna je ugotovitev, da sta bila isto stara oskrbovanca napačno zdravljena. Kaže, da tistemu s pljučnico že med osnovnim pregledom na sprejemu zdravnik ni poslušal pljuč in tudi ne kasneje. Znano je, da se obolenje pljuč sliši že ob preverjanju s stetoskopom.

Res smo vsi zmotljivi. Nedopustno pa je, da si nekateri lahko privoščijo delati slabo, površno in se jim zaradi tega nič ne zgodi. Kar se je zgodilo, se je v bolnišnici, ki sicer osuplja z nepravilnostmi.

Že minister domneva, da skoraj nič od predpisanega v protokolih za take primere ni bilo storjeno. Vprašanje pa je, ali bodo ugotovitve iz preiskav, ki morajo odkriti prave vzroke tega ekscesa - tudi objavljene. Z imeni in priimki vseh, sokrivih za to tragedijo. Pa ne zato, da bi javnost, politika in sodstvo koga pribila na križ. Gre preprosto za to, da mora vsak, ki v tej verigi ni dosledno, odgovorno in vestno opravil svojega dela, ki mu je zaupano in za katerega je plačan, sprejeti posledice svoje malomarnosti in za to predvideno kazen.

Res smo vsi zmotljivi. Nedopustno pa je, da si nekateri lahko privoščijo delati slabo, površno in se jim zaradi tega nič ne zgodi, ker jih ceh ščiti. To potrjuje že prvi stavek v odzivu predsednice zdravniške zbornice Bojane Beović, češ da se to lahko zgodi kjerkoli. Izjava je nedopustna, saj se takšni tragični ekscesi v zdravstvu ne smejo zgoditi. Vsi v zdravljenje in oskrbo vpleteni so dolžni dosledno spoštovati predpisane protokole. Izjava je nedopustna tudi zato, ker skuša opravičiti nedopustno sosledje dogodkov.

Zgodilo se je v bolnišnici, ki že dalj časa javnost osuplja z nepravilnostmi. Naj omenimo le nedavni eksces z opečenim malčkom, ki so ga nedopustno dolgo pustili čakati, da ga je zdravnik sploh oskrbel. Pa izjemne dodatke zdravnikov na račun covida-19, ki so drugi najvišji v državi. Pa na, kot so poročali nekateri mediji - obsceno obnašanje enega od zasačenih zdravnikov med službo, ki ga ni doletela nobena kazen. Vse to krni splošni ugled zdravstva. Ta eksces pa vzbuja tudi strah, da bi lahko kaj takšnega doletelo še koga. Zlasti, če biva v domu ostarelih in bo pripeljan v bolnišnico z več pacienti istega spola in starosti ...


Preberite še


Najbolj brano