Sanje si je vredno zapomniti

Še tako dobre razlage sanj vam prav nič ne pomagajo, če si ne zapomnite, kaj ste sanjali. A četudi si sanje težko zapomnite, se v tem lahko izurite.

Bolj ko se boste poglabljali v proces pomnjenja sanj, bolj boste ugotavljali, kako je to naravno in enostavno. Morda tudi zabavno … Strnili smo nekaj preprostih navodil, da se lahko “dela” kar lotite.

Enostavni napotki

Pomembno je, da se tistega dne, ko si sanje želite zapomniti, psihično dobro počutite. Ne usmerjajte trdovratno pozornosti na ta cilj, temveč pustite duhu, da se na nočno “snemanje” mirno pripravi. Verjemite, da se bodo sanje same zapisale, popolnoma naravno. Prvi korak pri zapomnjenju sanj je motivacija.

Za boljše pomnjenje sanj se pred spanjem izogibajte alkoholu.

Vedno imejte ob zglavju mali blok in pisalo.

Preden zaspite, zapišite datum in na kratko opišite najpomembnejše dogodke tistega dneva - kaj ste počeli, kako ste bili razpoloženi, katera čustva so bila najmočnejša in podobno. Pišite na kratko, v telegrafskem stilu. Dovolj je, da za vsak dan zapišete tri do štiri vrstice.

Preden zaspite, si mirno nekajkrat ponovite sporočilo “sanje si bom zapomnil(a)”.

Takoj ko se zbudite, si še v postelji zabeležite vse, kar vam pade na um kot nadaljevanje tistega, kar je nejasno preplavljalo vašo dušo v zadnjih minutah. Naučite si odpirati svojo dušo na tak način, s pogledom nazaj, v preteklost.

Zapišite si prav vse, česar se spomnite: delček sanj, bežen občutek ali preprosto le to, da se ničesar ne spomnite in da ste razočarani.

Če boste vsako jutri zabeležili vse, česar se spomnite z vaše “tančice sanj”, se bodo možgani navadili na beleženja oziroma pomnjenja tistih elementov, ki običajno izpuhtijo iz spomina kot jutranja megla. Naj vas ne vznemiri, če si sanj ne morete zapomniti vsak dan. Če si zapomnite ene ali dvoje sanje tedensko, imate na razpolago dovolj materiala za ugotavljanje njihovega pomena.

Primer sanjskega lista

Vsebino smo povzeli po francoskem strokovnjaku za sanje, raziskovalcu Rogerju Rouxu. Pa si poglejmo njegove napotke, kako pisati svoj sanjski dnevnik.

Spomini na jutranje sanje; zelo medlo, medlo, natančno, zelo natančno.

Osnovna tema sanj: moj avtomobil se v ovinku ne zravna, ne uboga ukaza.

Kakšne občutke so vam sanje pustile? Žalost, strah, nemir, slabo, srečo …

Podobe iz sanj (tiste, ki ste se jih spomnili ob prebujanju): avtomobil, cvetoča drevesa, most …

Potek sanj: opišite scenarij ali razvoj sanj. “Pripeljem se v ovinek, vendar avtomobil ne uboga več mojih ukazov, pelje proti drevesom …”

Primerjanje sanj s preteklim dnem: kateri dogodki ali čustva so lahko povzročili take sanje? Neka zadeva, s katero se ubadam v službi in čutim, da mi uhaja iz rok, da je ne obvladujem več.

Primerjanje sanj s sedanjim življenjem: kateri dogodki, spremembe ali čustva so lahko sprožili tem sanje? Izguba kontrole nad situacijo?

Kaj lahko storimo, da popravim situacijo (da odgovorim na znamenje, ki mi je bilo dano v sanjah)? Začnite znova, na začetku! Stopite v stik s tem in onim, telefonirajte, dogovorite se za sestanke ali morda za kavico sprave s prijateljem.

Neja Kralj, raziskovalka energij


Najbolj brano